Alkotmánybíróság: A DAI-nak nincs joga a helyszínen bírságolni

2015. május 28., 17:31

A közlekedési szabályok megsértése nem tartozik azon adminisztratív jogsértések körébe, amelyekért az elkövetésük helyszínén szabható ki bírság – ez az Alkotmánybíróságnak (Ab) abból a Valerija Lutkovszkának, a parlament emberi jogi biztosának beadványa nyomán május 26-án született döntéséből következik, melyet csütörtökön ismertettek – írja az Ukrajinszka Pravda az Interfax Ukrajina nyomán.

„Azon adminisztratív szabálysértések jegyzéke, amelyekért elkövetésük helyszínén szabhatók ki közigazgatási szankciók, kimerítő jellegű, és csak törvényi úton módosítható” – áll az AB döntésében.

Az Ab egyúttal közli a szóban forgó jogsértések jegyzékét, amelyet az Adminisztratív jogsértési törvénykönyv tartalmaz, s amely jegyzékből hiányzik a közlekedési szabályok megsértése.

Viktor Siskin, az ügy jelentéstevő bírája kiemelte, az Ab kifejezetten azért tette közzé a jogsértések jegyzékét, hogy rámutasson annak kimerítő jellegére.

„Minden más esetben oda van írva: »eljárás az ügyben az elkövetés helyszínén«. Vagyis a tisztségviselőnek ilyen esetben jegyzőkönyvet kell felvennie, ki kell kérdezni a tanúkat, be kell szerezni a felelősségre vont személy magyarázatát, és végre kell hajtani egy sor egyéb eljárási cselekményt, melyeket az Adminisztratív szabálysértési törvénykönyv ír elő. A felvett jegyzőkönyv ezután továbbítandó a megfelelő szervhez, egyszerűen fogalmazva: a járási belügyi osztályhoz” – magyarázta Siskin.

Az Alkotmánybíróság kifejtette azt is, hogy ebben az esetben „az elkövetés helyszínén” szóösszetétel azt a közigazgatási területi egységet jelöli, amelyre az adott, a törvény által az adminisztratív jogsértési esetet kivizsgálni felhatalmazott szerv joghatósága kiterjed.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Ukrajnában még az elmúlt év végén megkezdték a járőrszolgálat járműveinek felszerelését azokkal a terminálokkal, melyek a bírságnak a jogsértés helyszínén történő befizetésére szolgálnak.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)