A decentralizációról tanácskoztak megyénk polgármesterei

2015. június 3., 10:26 , 751. szám

Május 29-én a jánosi Helikon Hotelben tartottak tájékoztatót a kárpátaljai települések polgármesterei számára a decentralizáció és annak kérdései kapcsán.

A hatalom funkcionális decentralizációja címet viselő kerekasztal-megbeszélésen Anatolij Tkacsuk, a Polgári Társadalom Intézete civil egyesülés tudományos és fejlesztési igazgatója, a közigazgatási reform bevezetésére irányuló törvénytervezetek társszerzője tartott tájékoztatót a téma kapcsán. Szó volt a decentralizáció költségvetési feltételeiről, a különböző kistérségek (hromádák) kialakításának kritériumairól is. Anatolij Tkacsuk azon véleményének adott hangot, miszerint nem állítható 100%-os biztonsággal, hogy az adminisztratív reformot még ebben az évben végrehajtják, tehát lehet, hogy a soron következő önkormányzati választások falvak és városok szintjén is a régi rend szerint zajlanak majd. Amennyiben ez így alakul, úgy csak a választások után kerül majd kivitelezésre az adminisztratív reform.

A fórumon jelen volt Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára, aki a KMKSZ által kidolgozott határ menti járás tervezetére hívta fel a jelenlévők figyelmét. A tervezetet a KMKSZ szervein túl a Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulásának közgyűlése is elfogadta. Anatolij Tkacsuk ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a reformot követően a járásoknak szinte teljes egészében megszűnik majd a funkciójuk, se anyagi forrásokkal, se döntéshozatallal nem fognak majd rendelkezni, csak az egészségügy és a jogkontroll tartozik majd fennhatóságuk alá. Ezt követően jogosan tették fel többen is a kérdést a jelenlévők közül: akkor mi szükség van egyáltalán a járásokra? Az előadó erre nem adott egyértelmű választ. Az viszont bizonyos, hogy egy járásnak majd legalább 150-200 ezer fős lakosságot kell magába foglalnia. Ez a szám a Tiszamelléki járás létrehozását nem zárja ki, az ugyanis kb. 170 ezer lakost számlálna.

Arra a kérdésre, hogy Kárpátalját a reform részeként hozzácsatolják-e majd valamelyik szomszédos megyéhez, Anatolij Tkacsuk egyértelműen nemmel válaszolt. Mint mondta, ilyen tervekről nem volt szó, s az erre vonatkozó, interneten terjedő híresztelések csak provokációk, megyéket nem vonnak majd össze.

em