„A felelőséggel végzett munkát Isten megáldja”

2015. június 3., 10:01 , 751. szám

29 diák számára szólalt meg utoljára a Nagyberegi Református Líceumban a csengő, hogy a református templomban elbúcsúzzanak iskolájuktól, diáktársaiktól és tanáraiktól. Huszonkét éve annak, hogy megnyitotta kapuit a Nagyberegi Református Líceum, elsőként a kárpátaljai egyházi középiskolák közül. Az iskola az eltelt idő alatt a kárpátaljai magyar középfokú oktatás egyik emblematikus intézményévé vált, ahol a magas színvonalú tudás mellett példa értékű erkölcsi és vallásos nevelést is kapnak a tanulók.

Május 30-án, szombaton szülők, rokonok, tanárok és diákok töltötték meg a nagyberegi református templomot, ahová Tóth András osztályfőnök vezetésével, ünnepélyesen vonult be a ballagó osztály. A ballagási ünnepség kezdetén Tóth László, a líceum lelkészigazgatója hirdette Isten igéjét, aki az ige alapján arra emlékeztette a ballagókat: „Lássátok meg, hogy a jól, felelősséggel végzett munkát Isten megáldja. És kedvességet talál az Úr előtt az, aki igyekszik, aki mindent belead, aki mindent latba vetve munkálkodik.”

A 10. osztály versekkel, énekkel köszöntötte a ballagókat, akiktől végül átvehették a stafétát, majd. A ballagók vállára került a tarisznya, osztályfőnökük mellükre tűzte a vörös szalagot, majd Tóth László lelkész igazgatótól minden egyes végzős diák kapott útravalóul egy igét és áhítatos könyvet.

A vendégek közül Gara Katalin beregszászi magyar konzul köszöntötte a végzős diákokat, hangsúlyozva: „A visszanézés és az előretekintés nagyon fontos. De az talán még fontosabb, hogy az Úr segítségével képesek legyetek megélni a maga teljességében minden pillanatot. Minden pillanatnak megtalálni a szépségét, bárhol is legyetek. Ne felejtsétek, hogy honnan jöttetek, a hazátokat, a szülőföldeteket. És ne felejtsétek, hogy soha nem vagytok egyedül.”

Id. Halász Dezső, a Kárpátaljai Református Egyházkerület világi főjegyzője Péter apostol második leveléből idézett igével köszöntötte a ballagó diákokat, emlékeztetve őket, hogy most életük fontos állomásához érkeztek. Arra kérte a ballagókat, hogy olyan szakmát válasszanak maguknak, amit szeretnek: „Mert az életben csak az tud jót alkotni és azzal örömet szerezni magánk, aki szereti a szakmáját.”

Nagy Béla, a KRE főgondnoka és Szabó Dániel, a Magyarországi Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke levélben köszöntötte a ballagó diákokat.

Dencs Elemér, a Nagyberegi Református Líceum oktatási igazgatója ünnepi beszédében büszkén jelentette ki, hogy az iskola eddigi legsikeresebb évét zárták: „Istennek hála, ez az iskola megyénk, de akár egész Ukrajna egyik legeredményesebb tanintézménye. Néhány nappal ezelőtti hír, hogy az ukrán külső, független tesztelésen a legtöbb végzősünk sikeresen teljesített. Átlagban véve 83%-ban, maguk mögött hagyva az ukrán tannyelvű iskolák többségét. Az anyaországban is a legjobbak között tartanak minket számon.” Ezt követően az igazgató úr hosszasan sorolta a diákok tantárgyi versenyeken elért kiemelkedő eredményeit, megköszönve felkészítő tanáraik munkáját. A sokéves eredményes munkáért igazgatói elismerésben részesült Géczi Tihamér, a líceum testnevelő tanára, akinek köszönhetően a sportversenyeken is kiemelkedő eredményeket értek el a líceum diákjai. Végül Dencs Elemér bejelentette, hogy kilenc év után távozik posztjáról: „A ti bizonyítványotokat írtam alá utoljára, és ez volt az utolsó ballagási beszédem. Legalábbis igazgatóként.”

Meghatottan búcsúzott diákjaitól Tóth András osztályfőnök, majd a ballagók verses-zenés búcsúműsora következett. A műsorban a számukra fontos értékekről mondtak el megfontolandó gondolatokat a líceum végzősei, olyan értékekről, mint: haza, nemzet, barátság, család és hit.

Az ünnepség végén Tóth László lelkészigazgató mondott zárszót, majd a végzősök iskolájukat megkerülve, ballagási énekeket énekelve búcsúztak el alma materüktől.

Badó Zsolt