Porosenko nem látja okát a kormányfő menesztésének

2015. június 5., 16:58

„Nem tartom szükségesnek azt, hogy menesszem Arszenyij Jacenyukot a kormányfői posztról” – jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök pénteken Kijevben azon a sajtótájékoztatón, amelyet államfői beiktatásának első évfordulója alkalmából tartott.

Kifejtette, hogy a kormány lehetséges őszi átalakításáról tett korábbi kijelentésével nem konkrét személyek leváltására utalt, hanem arra, hogy a kabinet tagjainak nemcsak nagy munkabírásukat, hanem eredményességüket is bizonyítaniuk kell az elkövetkező hónapokban.   

Reményét fejezte ki, hogy az ősszel tartandó helyhatósági választásokon befejeződik a hatalomváltás, megújul a régiók vezetése. „Nem engedhetjük meg, hogy a Moszkva-barát erők ’revansot’ vegyenek és visszatérjenek a hatalomba” – hangsúlyozta.

Kizárta a rendkívüli parlamenti választások lehetőségét. Leszögezte, hogy mostani törvényhozásban több mint kétharmados többséggel rendelkeznek az Európa-párti erők, így a parlament meg tudja tenni a szükséges alkotmánymódosításokat, amelyek a hatalom decentralizációja, a képviselői mentelmi jog megszüntetése, a bíróságok reformja és egyéb változtatások érdekében szükségesek.

Az orosz invázió veszélyével kapcsolatos kérdésre válaszolva az államfő kijelentette, hogy „precedens nélküli” nagyságú orosz katonai erő tartózkodik jelenleg Ukrajna megszállt keleti területein és az államhatár közvetlen közelében. „Tavaly augusztus óta nem volt ennyi orosz csapat a határainknál. Úgy gondolom, nagyon fontos oka kell, hogy legyen ilyen hatalmas katonai erő jelenétének” – jegyzete meg. Kijev adatai szerint jelenleg mintegy kilencezer orosz katona tartózkodik Kelet-Ukrajnában, a határ orosz oldalán pedig mintegy 50 ezer fős erő állomásozik.

Az államfő leszögezte, hogy a kelet-ukrajnai válság rendezését célzó minszki megállapodások folyamatos megsértését semmivel sem lehet igazolni, ezért is nevezte előző nap a parlamentben hatalmasnak egy Ukrajna elleni orosz támadás veszélyét.

Porosenko nem vetette el alapjaiban annak lehetőségét, hogy népszavazást tartsanak a jövőben a Donyec-medence jogállásáról. Azt azonban határozottan kizárta, hogy a terület Ukrajnától való elszakadásáról referendumot rendezzenek, amíg ő az államfő.

Szavai szerint a bankrendszer működése csak azután indulhat be újra a megszállt területeken, ha a szakadárok felhagynak a bankfiókok kirablásával, lehetővé teszik a pénzintézetek állami ellenőrzését, és nem nyomtatnak több hamis ukrán bankjegyet. Porosenko közölte, hogy az ukrán hatóságok birtokában vannak olyan hamis hrivnya bankjegyek, amelyeket a megszállt területeken gyártottak.

Az elnök üzleti érdekeltségeinek eladására vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Rothschild befektetési vállalatot bízta meg a Roshen édesipari konzorciumban lévő részvénycsomagjának értékesítésével. Hozzátette, hogy a lipecki Roshen csokoládégyárat is szívesen eladná, de azt az orosz hatóságok lefoglalták. 

Porosenko kategorikusan cáfolta, hogy bármiféle háttéralkut kötött volna Dmitro Firtas ukrán üzletemberrel a tavalyi elnökválasztási kampány idején. Firtas április végén bécsi bírósági tárgyalásán állította azt, hogy szövetkezett Porosenkóval és Vitalij Klicsko jelenlegi kijevi főpolgármesterrel Julija Timosenko politikai előretörésének megakadályozására.

(MTI/Kárpátalja)