Az IMF akkor is fizet, ha Ukrajna nem

2015. június 10., 18:30

Az IMF készen áll majd az ukrán kormány finanszírozására még abban az esetben is, ha annak nem sikerül megállapodnia a hitelezőivel – idézi a Bloomberg és az Ekonomicsna Pravda David Liptont, a Nemzetközi Valutalap (IMF) ügyvezető igazgatóját.

Az IMF szabályai nem tiltják számára az olyan országok hitelezését, amelyek nem teljesítik a magánhitelezőkkel szembeni kötelezettségeiket, amennyiben az adott ország folytatja a Valutaalappal szembeni adósságszolgálatot – közölte az igazgató.

Úgy tűnik, az IMF szabad kezet ad Ukrajnának a hitelezőivel szembeni kemény fellépésre, jelezvén, hogy abban az esetben is folytatja Ukrajna hitelezését, ha az befagyasztja a tartozásai utáni fizetést – mutat rá a The Wall Street Journal.

Korábban a Valutaalap a kötvénytulajdonosokkal való megegyezést szabta a nemzetközi pénzügyi segélycsomag második, nyári hitelrészlete folyósításának feltételéül. Hárommilliárd dollárnyi, Oroszország tulajdonát képező kötvény is része annak a csomagnak, melynek átütemezését szeretné elérni Ukrajna. Moszkva ezt a tartozást hivatalosnak tekinti, s elutasítja a tárgyalásokat Kijevvel. Ugyanakkor az IMF szabályai tiltják a Valutaalap számára az olyan országok hitelezését, amelyek nem teljesítik a hivatalos hitelezőkkel szembeni fizetési kötelezettségeiket.

Lipton idézett nyilatkozata arra utalhat, hogy a szóban forgó tiltás mégsem jelent akadályt az IMF számára Ukrajna finanszírozását illetően. A bejelentést követően a 2017 júliusában lejáró ukrán államkötvények értéke 1,4 centtel 51,16 centre esett egy dollárnyi névérték után, holott azt megelőzően drágult.

Sok befektető úgy véli, hogy a tárgyalások elhúzásával végeredményben sikerül elkerülniük a kötvények névértékének számottevő csökkentését, miután Kijev el akarja kerülni az államcsődöt.

„Arra számítunk, hogy Ukrajna továbbra is törekedni fog a szerződéskötésre bármilyen feltételek mellett, amelyek megfelelnek az IMF kritériumainak a megengedhető adósságteher szintjét illetően” – közölte Lipton a washingtoni Marshall Alapban elhangzott beszédében.

Az Ekonomicsna Pravda emlékeztet, hogy korábban Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter bejelentette, Ukrajna részéről a megállapodás az európai kötvények átütemezéséről nem kötelező feltétele annak, hogy az IMF folyósítsa Kijevnek a következő 1,7 milliárd dollárt.

Az ukrán Pénzügyminisztérium márciusban javaslatcsomagot terjesztett az ország külföldi hitelezői elé, amely részletfizetést, kamatcsökkentést és több mint 20 milliárd dollár értékű kötvényadósság részbeni leírását irányozta elő.

(epravda.com.ua/Kárpátalja)