Herascsenko szerint itt az orosz Barbarossa-terv

2015. június 16., 20:58

Anton Herascsenko parlamenti képviselő, a belügyminiszter tanácsadója Facebook-oldalán bejelentette, hogy hiteles információk állnak rendelkezésre arról, miszerint az Orosz Föderáció Vezérkara folytatja az Ukrajna elleni háború tervezését – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Herascsenko emlékeztet, hogy az Egyesült Államok és NATO-beli szövetségeseik a napokban bejelentették, készek nehézfegyverzet és ötödik generációs Raptor vadászgépek telepítésére a balti államokba, illetve több közép-kelet-európai országba egy esetleges orosz támadás kivédésére.

„Azért szánták el magukat az USA és NATO-beli szövetségeseik egy ilyen, a hidegháború vége óta precedens nélküli döntésre, mert hiteles hírszerzési adatok birtokába jutottak arról, hogy az Orosz Föderáció Vezérkara folytatja az Ukrajna elleni háború tervezését, amely az egész Bal parti Ukrajna elfoglalására irányul” – írja Herascsenko azt állítva, 2015 áprilisában az Orosz Föderáció Vezérkara jóváhagyta a soros munkatervet a Bal parti Ukrajna megszállására.

A bejegyzés szerint a tanácskozásra, amelyen jóváhagyták ezt a tervet, április 8–9-én került sor Szentpéterváron, a Nyugati Katonai Körzet vezérkaránál, amit „nagy tábornoki bankett” követett.

Az orosz vezérkar állítólagos terve szerint Bal parti Ukrajna elfoglalására mindössze 15 napot irányoznak elő. A cél az ellenőrzés gyors megszerzése a terület és a kommunikációs vonalak felett, a nagyvárosok/megyeszékhelyek elfoglalása nélkül. Az elképzelés értelmében az Orosz Föderáció Észak hadseregcsoportban egyesített zászlóalji taktikai csoportjainak két szakaszban kellene behatolniuk Ukrajna területére: előbb Harkiv és Donyeck megyékbe, majd a poltavaiba, a kijevibe és a csernyihivibe. Az akciót „régi szokás szerint” az LNR és a DNR „önkéntes hordái” támadásának álcáznák, akik erőt gyűjtve helyre akarják állítani az alkotmányos rendet Ukrajnában Viktor Janukovics exelnök „visszatérése nélkül”.

A Dzerkalo Tizsnya által ismertetett bejegyzés kitér arra, hogy Bal parti Ukrajna és a Dnyeper elfoglalásának terve részletesen ki van fejtve a Jelentés az Észak hadseregcsoport bevetésére vonatkozó döntésről egy szigorúan titkos megjelölésű különleges műveletben című dokumentumban, valamint a terv kísérőlevelében.

Érdemes kiemelni, írja Herascsenko, hogy a vezérkar által épségben elfoglalandó objektumok egyik csoportját a magisztrális gázvezetékek szivattyúállomásai képezik, amelyeken át egyelőre még folyik az orosz gáz szállítása Európába.

A terv szerint agyonlőnék a megszállt ukrán Donyec-medence néhány tucat lakóját, mindezt lefényképeznék és videóra vennék, majd az egészet az ukrán félre hárítanák.

„Minden egyszerű – náci tanáraikról vesznek példát, akik szerint Lengyelország üzent hadat Németországnak, s nem Németország támadt rá alantas módon Lengyelországra 1939. szeptember 1-jén” – magyarázza Herascsenko.

A képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy hasonló tervet dolgozott ki az Orosz Föderáció Déli Katonai Körzetének parancsnoksága is. A déli hadseregcsoport célja szerinte csapást mérni Zaporizzsjára és Melitopolra Bergyanszk, illetve Mariupol térségén keresztül, hogy kijussanak a Perekopi-földszorosig, megnyitva a szárazföldi összeköttetést a Krímmel.

(zn.ua/Kárpátalja)