Az ukránok ismét Porosenkót választanák elnöknek

2015. június 17., 20:05

Ha az előttünk álló hétvégén tartanák a parlamenti választásokat, a részvétel nem haladná meg a 60 százalékot, s csupán az ukránok 28 százaléka adná le bizonyosan a voksát – írja az UNIAN hírügynökség a Rejting szociológiai csoport felmérését ismertetve.

A pártok közül a legtöbb szavazatot – 16 % – Petro Porosenko Szolidaritás Blokkja (BPP Szolidarnyiszty) kapná a megkérdezettektől. Az Önsegély (Szamopomics) egyesülésre, az „Ellenzéki Blokkra” és a Batykivscsinára a válaszadóknak közel 10 százaléka adná a voksát. Közel 6 százalékos a támogatottsága a Radikális Pártnak és a Polgári Álláspontnak (Hromagyanszka pozicija), mintegy 5 százalék adná szavazatát a Jobboldali Szektorra, 4 százalék a Szvobodára, mintegy 3-3 százalék a Népi Frontra és az Ukrán Kommunista Pártra (KPU). A megkérdezettek majd 7 százaléka választotta volna valamelyik másik pártot.

Az ország nyugati részén az Önsegély a legnépszerűbb a választók körében, a központi régiókban a BPP Szolidarnyiszty, Délen és Keleten pedig az Ellenzéki Blokk vezet. Emellett délen a megkérdezettek majd 50 százaléka vagy nem akar elmenni szavazni, vagy nem döntött, kire adná a voksát. Az ország keleti részén az otthon maradók és a bizonytalanok aránya 60 százalék.

A megkérdezettek csoportján belül a férfiak nagyobb arányban támogatják a Szvobodát, a Jobboldali Szektort és a Népi Frontot, míg a nőknek szimpatikusabb a Radikális Párt, a KPU, az Önsegély és a BPP Szolidarnyiszty. A női szavazók aránya a Batykivscsina választótáborában a legnagyobb.

A tájékoztatás szerint a szerényebb jövedelműek elsősorban a KPU-t, a Batykivscsinát, a Radikális Pártot és az Ellenzéki Blokkot támogatják. Az átlagos jövedelműek a Népi Frontot, a Polgári Álláspontot és a BPP Szolidarnyisztyot részesítik előnyben. Ugyanakkor az Önsegélyt, a Szvobodát és a Pravij Szektort a magasabb jövedelműek támogatják.

A felsőfokú és szakközépiskolai végzettséggel rendelkezők képezik az Önsegély, a Jobboldali Szektor és a Népi Front szavazóinak gerincét.

Amennyiben a következő hétvégén tartanák az elnökválasztást, a negyede azoknak a megkérdezetteknek, akik biztosan elmennének szavazni, Petro Porosenkóra adná a voksát, Julija Timosenko a szavazatok 10 százalékát, Andrij Szadovij a 7 százalékát szerezné meg. Anatolij Hricenkóra és Jurij Bojkóra 6-6 százalék, Oleh Ljaskóra 5 százalék, Dmitro Jarosra 4 százalék szavazna. Körülbelül a szavazatok 2-2 százalékát szerezné meg Oleh Tyahnibok, Szerhij Tihipko és Arszenyij Jacenyuk. Minden tizedik megkérdezett más jelöltekre adná a voksát, minden ötödik pedig nem tudta megmondani, kit választana.

Ami a választói szimpátiák regionális megoszlását illeti, valamennyi régióban Porosenko vezeti a népszerűségi listát, Nyugaton és a központi régióban Julija Timosenko, a Batykivscsina vezetője a második, Keleten és Délen pedig Jurij Bojko, az Ellenzéki Blokk jelöltje. Távolodva a nyugati régiótól, ahol Porosenko előnye számottevő, egyre csökken a különbség az elnöki rangsor első két helyezettje között.

A felmérést június 3. és 13. között végezték a 18 évesnél idősebb lakosság körében. A kétezer válaszadót a személyes formalizált interjú módszerével kérdezték ki, a minta az életkort, a nemi, regionális és településtípus szerinti megoszlást tekintve is reprezentatív volt. Az eredmények hibahatára nem haladja meg a 2,4 százalékot.

(unian.ua/Kárpátalja)