A hitelezők szerint ők nem utasítják el Ukrajna megsegítését

2015. június 26., 21:19

Az Ukrajna külföldi hitelezőit tömörítő bizottság azt állítja, hogy nem utasította el Ukrajna megsegítését az ország hiteleinek restrukturálása által, s kéri, hogy mielőbb kezdjék meg erről a tárgyalásokat, méghozzá minden előfeltétel nélkül – jelentette az Ukrajinszka Pravda.

„A bizottság nyomatékosan kéri Jareszko minisztert (Natalija Jareszko pénzügyminisztert – a szerk.), hogy csatlakozzék a jövő heti fontos washingtoni találkozóhoz” – olvasható nyilatkozatukban.

A hitelezők hozzáteszik, hogy május 9. óta az ukrán pénzügyminisztérium birtokában van a restrukturálásra vonatkozó javaslatuk, amely – véleményük szerint – az IMF valamennyi kritériumának megfelel.

A nyilatkozat hangsúlyozza, hogy a magánhitelezők majd 16 milliárd dollárnyi kifizetés megtakarítását ajánlják fel Ukrajnának azzal, hogy 2019-ig teljes egészében lemondanak a hitelösszeg törlesztéséről, miközben az IMF-nek 2015 és 2018 között 4,4 milliárdot fognak törleszteni, 2020-ig pedig összességében 8,1 milliárdot.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, korábban Jareszko Ukrajna polgáraihoz fordulva kijelentette, hogy a magánhitelezők megtagadják a hozzájárulást az ország helyreállításához, s ő nem hajlandó engedményeket tenni nekik.

A miniszter rámutatott: a magánhitelezők azt javasolták, használják fel a külföldi tartozások törlesztésére az ország valutatartalékát, elkerülendő bármiféle pénzügyi veszteséget a jelenlegi helyzetben, ám ez elfogadhatatlan.

Ezzel összefüggésben Jareszko emlékeztetett, hogy a kormánynak jogában áll felfüggeszteni a külföldi hitelek utáni adósságszolgálatot, s élhetnek is ezzel a lehetőséggel.

Mint ismeretes, csütörtökön a Bloomberg a Goldman Sachs befektetési bankra való hivatkozással közölte, hogy Ukrajna valószínűleg bejelenti a fizetésképtelenséget a jövő hónap végén, megtagadva az adósságkuponok utáni fizetést július 24-én. Jareszko megerősítette ennek lehetőségét.

Június 30-ára Washingtonban találkozót hirdettek meg a hitelezőkkel, azonban Jareszko jelezte, hogy nem ő utazik az amerikai fővárosba, hanem Vitalij Liszenko, a kormány adósságügyi megbízottja.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)