Biden: Ukrajna kezd kifogyni a lehetőségekből

2015. július 14., 17:22

„Gyerünk Arszenyij, Ukrajna kezd kifogyni a lehetőségekből!” – ez a rövidke mondat volt a lényege az Egyesült Államok alelnöke Joseph Biden záró beszédének, amelyet USA- Ukrán üzleti fórumon tartott a politikus Washingtonban.

Az amerikai politikus Jacenyuknak célzott beszédében egyaránt keverte a dicséretet a súlyos figyelmeztetésekkel. Hangsúlyozta, hogy itt az ideje, hogy Ukrajna elkezdje felszámolni és megtorolni a korrupciót, és előrelépéseket tenni a törvény betartásával és betartatásával kapcsolatban. Az alelnök szerint az ukránok a csontjaikban érzik: nem elég beszélni a reformokról, „kézbesíteni” is kell azokat, „neked kell kézbesítened” – fogalmazott Biden.  A politikus hozzátette: a stratégia és a törvény már megvan, hogy leszámoljanak az ukránok a korrupcióval, már csak annyi a teendő, hogy börtönbe kerüljenek a felelősek. Biden megjegyezte, a jelenlegi ukrán kormány és a vezetői Petro Porosenko és Arszenyij Jacenyuk legnagyobb gyengesége a minden szintem megtalálható, politikusokat és ex-politikusokat, hivatalokat magába foglaló milliárdos csalások és lopások, gyilkosságok. Ha nem sikerül létrehozni megfelelő, megbízható és átlátható intézményeket Ukrajnában, elszalasztja az ország az esélyt arra, hogy igazi demokratikus állammá váljon.

Biden beszédében hangsúlyozta, a jólét nem az aktivistákból és a katonákból lesz. A jólét a befektetőkből jön létre. Az a demokrácia, amelyet nem követ gazdasági fellendülés, kudarcra van ítélve. Ehhez szükség van az átláthatóságra, a megbízható bíróságokra, szabad médiára, a jogállamiságra. Ezek az intézmények nélkül nem lesz olyan, aki Ukrajnába vagy bárhová  befektessen. De ennek – mint fogalmazott – nem csupán papíron kell léteznie, kézzelfoghatónak kell lennie, amelyet elér a civil közösség, az egyszerű állampolgár is.

Az eseményen szintén felszólaló Penny Pritzer, a USA kereskedelmi titkára hangsúlyozta: Az „Obama adminisztráció” segítőkész, támogató, de nagy figyelmet fordít az eredményre is.

Bide a kelet-ukrajnai konfliktussal kapcsolatban elmondta, hogy Barack Obamával egyetértenek, abban, hogy a problémát nem oldja fel Ukrajna halálos fegyverekkel való támogatása, de Amerika az Oroszország elleni szankciókat fenntartja mindaddig, ameddig Minszk 2 valóban nem nyer értelmet, ezáltal Ukrajna visszakapja az irányítást a szeparatisták által elfoglalt területek felett.

Az alelnök kitért még az Ukrajnának nyújtott pénzbeli segítségre is. 2 milliárd dollár garantált kölcsönt nyújt majd Ukrajnának, és további 1 milliárdot ez évben, amennyiben előrelépések történnek reform terén, valamint említésre került 470 millió dollár azonnali gazdasági segély is.

Beszéde után Biden személyes megbeszélésre invitálta Jacenyukot, ahol már Barack Obama, az USA államfője is csatlakozott a politikusokhoz. A USA elnöke megerősített Bident: Amerika továbbra is teljes mértékben támogatja Ukrajnát, de Ukrajna vezetőinek a lehető leghamarabb le kell számolniuk a korrupcióval és a törvénytelenséggel

Kyivpost.com nyomán