A mindennapok túlélésében is segít Kárpátalján a Magyarok kenyere jótékonysági akció

2015. július 15., 21:35

A mindennapok túlélésében is segít Kárpátalján a Magyarok kenyere jótékonysági akció. A gyűjtésnek a korábbi években elsősorban szimbolikus jelentősége volt, a Kárpát-medence magyarságának egybetartozását jelképezte, erősítette, most viszont szó szerint szükség van a „magyarok kenyerére”. A szervező Pro agricultura Carpathica Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány kárpátaljai árvaházaknak, egyházi iskoláknak, óvodáknak szánja a gazdák adományait.

A jótékonysági akció szervezője, Őrhidi László szavai szerint nagy az érdeklődés az akció iránt, amelyet tavaly első ízben szerveztek meg. Akkor 6,2 tonna kenyérgabona gyűlt össze, és elsősorban azokat az intézményeket támogatták vele, amelyek karitatív tevékenységet folytattak, és gyermekoktatási intézményeket, líceumokat, árvaházakat, melyek állami támogatásban nem részesültek. Idén is ezt a kört szeretnék elsődlegesen támogatni, de kiterjesztenék más intézményekre is, például a nagyszőlősi ferences rendi misszióra – mondta el a szervező.

Azoknak, akik az akcióhoz szeretnének csatlakozni, a felajánlott búzamennyiséget be kell szállítaniuk a legközelebbi, egyházi fenntartású, államilag nem támogatott gyermekintézménybe. A szervezők továbbá azt kérik, hogy egy jelképes mennyiséget juttassanak el Nagydobronyba, a búzaösszeöntő ünnepségre.

A szervezet magyarországi alapító tagja a Kárpát-medencei Magyar Gazdák egyeztető fórumának ülésén felajánlotta, hogy amennyi kenyérgabona összegyűl a határon túli részeken, annyi lisztet küld az adott régióba. Utána a felvidéki polgári gazdatársulás vezetője azt mondta, úgy látta, hogy a kárpátaljai társadalomnak nagyobb szüksége van az adományra, mint a felvidéki gazdáknak, így felajánlást tett a részükre, amihez a délvidéki gazdák egyesülete is csatlakozott.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felajánlást tévők átlagosan családi gazdaságonként 1-1 zsák búzával járultak hozzá az akció sikeréhez – mondta el Őrhidi László.

(Kossuth Rádió, Hajnal-Táj/hirado.hu/Kárpátalja)