Hitelátütemezés: megállapodás még nincs, előrelépés van

2015. július 16., 18:01

Jelentős előrelépésről számolt be közös közleményében az ukrán Pénzügyminisztérium és az Ukrajna hitelezőit képviselő bizottság az államadósság átütemezéséről folytatott szerdai washingtoni tárgyalásokat követően – jelentette az UNIAN hírügynökség a birtokába jutott dokumentum alapján.

A közlemény kitér arra, hogy a július 15-i washingtoni találkozó a Natalija Jareszko pénzügyminiszter vezette ukrán küldöttség és a hitelezők különleges bizottságának tagjai között annak a haladásnak volt köszönhető, melyet a felek az utóbbi két hétben értek el a technikai kérdéseket illetően, többek között a június 30-án a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőivel létrejött háromoldalú megbeszélésen, illetve a felek múlt heti telefonbeszélgetése alkalmával.

„A washingtoni találkozón további haladást sikerült elérni egy sor lényeges kérdésben. A találkozó eredményei alapján a felek megállapodtak abban, hogy figyelmüket az álláspontbeli eltérések kiküszöbölésére összpontosítják. A két fél közötti újabb találkozókat vettek tervbe a következő hétre a közös cél, az ukrajnai hitelek átütemezésének mielőbbi befejezése céljából” – áll egyebek mellett a nyilatkozatban.

Az UNIAN kiemelte, Natalija Jareszko június 15-én személyesen találkozott Washingtonban a hitelezők bizottságával, hogy megbeszéljék, miként bonyolítsák le az ukrán államadósság egy részének átütemezését.

Ukrajna az IMF-fel kidolgozott program keretében ült tárgyalóasztalhoz a magánhitelezőkkel az államadósság egy részének átütemezését illetően. Az ország a hiteltörlesztés határidejének kitolása, a kamatok és a hitelösszeg egy részének leírása révén 2015-ben 5,2 milliárd dollárt, az elkövetkező négy év során pedig 15,3 milliárd dollárt szándékozik megtakarítani a hitelszolgálattal kapcsolatos kifizetéseken.

A hírügynökség emlékeztet, hogy június végén Jareszko bejelentette: mivel nincs haladás a hitelezőkkel folytatott tárgyalásokon, Ukrajna július végén „elméletileg” moratóriumot hirdethet az államadósság egy részének törlesztésére, miután erre felhatalmazza a június 17-én az ukrán parlament által elfogadott jogszabály. A pénzügyminiszter szerint egy esetleges fizetési moratórium nem gyakorolna lényeges befolyást az ukrajnai belső piacra, ugyanakkor egyes szakértők ezzel összefüggésben a hrivnya 20 százalékos devalvációját vetítik előre.

(unian.ua/Kárpátalja)