Ismét polgári áldozatai voltak a tüzérségi támadásoknak Kelet-Ukrajnában

2015. július 18., 17:10

Harckocsikból is lőtték a terroristák Avgyijivka lakónegyedeit, a várost ért támadásokban három polgári személy életét vesztette – jelentette szombaton délelőtt az Ukrajinszka Pravda.

Az orosz terrorista erők július 17-én este 18 és 24 óra között mintegy 60 alkalommal nyitottak tüzet a terrorellenes műveletben (ATO) részt vevő kormányerőkre, ezen belül több mint húszszor a minszki megállapodás által tiltott nehézfegyverzetből – közölte az ATO sajtószolgálata.

Este 21 órától egy órán keresztül lőtték az oroszbarát erők 120 milliméteres aknavetőkből Avgyijivka városát.

Összességében az utóbbi 24 óra során hat alkalommal vetettek be a szeparatisták 122 milliméteres tüzérségi lövegeket, 29 alkalommal nyitottak tüzet 120 milliméteres aknavetőkből, további három alkalommal pedig harckocsikból – derül ki a reggeli jelentésből.

Többször érte tüzérségi támadás az ukrán állásokat Opitne, Novotoskivszke, Avgyijivka, Piszki, Verhnyotorecke, Vogyane, Pervomajszke, Novotrojicke települések térségében.

Július 18-án a reggeli órákban a szeparatisták tarackágyúkból és aknavetőkből vették tűz alá a kormányerők megerősített állásait Opitne, Verhnyotorecke, Novoszelivka, Hranyitne, Marjinka, Sztarohnatyivka, Vogyane, Sztanicja Luhanszka, Piszki és Sirokine községek térségében. Öt óra körül harckocsikból nyitottak tüzet Avgyijivka békés lakóira. A lövedékek mintegy fél órán át záporoztak a város lakónegyedeire.

A Donyeck megyei belügyi főosztály jelentése szerint az Avgyijivkára kilőtt lövedékek egyike egy lakóépület nyolcadik emeleti lakásába csapódott, minek következtében egy 1942-es születésű nő és 1995-ös születésű rokkant unokája a helyszínen életüket vesztették. Találat ért egy Szportivna utcai családi házat is, amitől annak beomlott a tetőzete és a fala. A romok alatt lelte halálát egy 1966-os születésű férfi. A hatóságok a történteket terrorcselekménynek minősítették.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)