Szakértő: Kevéssé valószínű egy orosz–NATO katonai konfliktus

2015. július 20., 09:00

Oroszország betörése a balti államokba, és ennek következtében egy katonai konfliktus az Orosz Föderáció (RF) és a NATO között, melynek azok tagjai, kevéssé valószínű. Alekszandr Golc orosz katonai szakértő az ukrán Aposztrof portálnak beszélt erről interjújában, melyet az UNIAN hírügynökség ismertet.

„Úgy gondolom, ez a veszély sosem állt fenn. Az orosz vezetők irracionálisak ugyan, de nem őrültek. A betörés a balti országokba azonnal hatályba léptetné a washingtoni szerződés ötödik cikkelyét (mely szerint a NATO egyik tagja elleni fegyveres támadás valamennyi szövetséges elleni támadásnak minősül – a szerk.). Bár fegyveres erőit modernizálta, Oroszország nem képes ellenállni az Észak-atlanti Szerződés Szervezete egyesült erőinek” – adott hangot meggyőződésének.

Golc szólt az orosz hadsereg problémáiról is, elmaradásáról a Nyugat országaitól.

„Az RF úgy 30 évig nem modernizálta a fegyvereit. Különböző becslések szerint az orosz hadsereg fegyverzetének 70-80 százaléka elavult. Azok már 30-40 évesek… Ami a nukleáris fegyverzetet illeti, meg kell különböztetni a fenyegetéseket: az alaptalanokat, balgákat és felelőtleneket, amelyeket gyakran hallhatunk az orosz vezetőktől, és a valóságosakat. A valóság az, hogy az RF erősen elmarad az Egyesült Államoktól a nukleáris fegyverek számát illetően. Körülbelül egyharmaddal kevesebb stratégiai hordozónk van. Oroszországnak még sok időre lesz szüksége, hogy felérjen az új START szerződésben megállapított plafonig (a stratégiai támadófegyverzet csökkentését és korlátozását illetően – a szerk.). Az amerikaiaknak kell „csökkenniük”, Oroszországnak viszont meglehetősen sokáig kell stratégiai fegyvereket gyártania, hogy elérje azt. Úgyhogy elválasztanám a militarista szólamokat a dolgok tényleges állásától” – tette hozzá a szakértő.

Az UNIAN emlékeztet, az Egyesült Államok harckocsikat, tüzérséget és egyéb katonai eszközöket telepít a kelet-közép-európai országokba, hogy megnyugtassa az orosz agresszió miatt nyugtalan szövetségeseit.

(unian.ua/Kárpátalja)