130 ezer dollárt találtak az oktatásminőség-ellenőrzési központ tisztviselőinél

2015. július 22., 16:14

Az Ukrán Oktatásminőség-ellenőrzési Központban (UCOJaO), illetve a központ tisztviselőinek otthonaiban tartott házkutatás során 130 ezer dollár került elő – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Oleh Zaliszko, a legfőbb ügyész helyettese.

„A központban, illetve bizonyos tisztviselők lakhelyén lefolytatott házkutatások eredményeként olyan számítástechnikai eszközök kerültek elő, amelyeken keresztül a nyomozószervek véleménye szerint beavatkozás történt a rendszerbe (az oktatásminőség-ellenőrzés rendszerébe – a szerk.). Százharmincezer dollárnyi pénzeszközt találtak és bizonyos levélváltást, amelyek alapján a bírósági szakasz előtti vizsgálatot végző szervek egyes személyeket konkrét korrupciós bűncselekmények elkövetésével gyanúsíthatnak meg” – közölte Zaliszko a sajtótájékoztatóról beszámoló Ukrajinszka Pravda szerint.

A portál emlékeztet, július 21-én Viktor Sokin főügyész bejelentette, hogy az UCOJaO vezetőit hivatali visszaéléssel gyanúsítják, s rövidesen őrizetbe veszik.

Inna Szovszun, az oktatási miniszter első helyettese kedden este közölte, hogy aznap reggel Ihor Likarcsuknak, az UCOJaO vezetőjének és első helyettesének, Volodimir Vinniknek az otthonában házkutatást tartottak.

„Likarcsuktól két tollat és egy csészét (nem aranyból valók vagy aranyozottak) foglaltak le, Vinniktől ötezer hrivnyát, plusz számítógépeket és telefonokat. Ez minden. A rendőrséggel való „kommunikálás” után Vinnik jelenleg a traumaellátó helyen van – agyrázkódás gyanúja, levert könyökök, dudor a homlokán…” – írta Facebook-oldalán Szovszun.

A Legfőbb Ügyészség a központ vezetésének négy képviselőjét idézte be kihallgatásra.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy az UCOJaO-t 2005-ben hozták létre. A központ feladatai közé tartozik a külső független értékelés (ZNO) előkészítése, az oktatás minőségének vizsgálata.

A Legfőbb Ügyészség sajtószolgálatának korábbi tájékoztatása szerint a nyomozóhatóságok megállapították, hogy az UCOJaO vezetői „harmadik személyek” javára megváltoztatták a külső független tesztelés adatait.

„A nyomozati cselekmények lefolytatásának oka bosszú a külső értékelés eredményeiért – nyilatkozta a sajtónak a tegnapi házkutatást követően Likarcsuk. – Sok ismert, gazdag és befolyásos ember gyereke nem lesz diák ebben az évben” – idézte az UCOJaO vezetőjét a Fokusz.

(pravda.com.ua/focus.ua/Kárpátalja)