Razziák Csernyihivben

2015. július 23., 18:22

Közel 100 gépkarabélyos rendőr végzett házkutatást csütörtökön reggel hét óra körül a csernyihivi Ukrajina Szálló 12 szobájában, melyekben az Ellenőrzés és Biztonság Társadalmi Szervezet tagjai szálltak meg, akik részt vesznek Hennagyij Korban képviselőjelölt kampányában a 205. számú egyéni választókerületben kiírt időközi parlamenti választáson – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az UKROP pártszövetség sajtószolgálatának tájékoztatása szerint ezt Andrij Deniszenko parlamenti képviselő közölte.

„Őszintén szólva azt vártam, hogy fegyvert és lőszert csempésznek oda, mivel Anton Sevcov, a városi rendőrség újonnan kinevezett vezetője 10 nappal ezelőtt még Berezenko stábjának biztonsági szolgálatát vezette. De a hotel vendégeinek villámgyors reakciója és aktív hozzáállása fél órán belül meghátrálásra késztette a rendvédelmieket, súlyosbító körülmények nélkül” – közölte Deniszenko.

Szavai szerint a rendőrök egy „cédula” alapján intézkedtek, melynek fényképét a képviselő közölte Facebook-oldalán. Hozzátette: „a kép teljességéhez annyi maradt hátra, hogy Csernyihivben ATO-t hirdessenek”.

Ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda szerint Eduard Aljohin, a Csernyihiv megyei belügyi főosztály vezetője csütörtöki sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy tekintettel a városban kialakult helyzet bizonytalanságára, nem csupán az Ukrajina Szállóban került sor házkutatásra ezekben a napokban, hanem minden olyan nem helyi illetőségű személyt ellenőriznek, aki a választások előtt érkezik, s eközben robbanószert, fegyvert és lőszert foglalnak le. Megjegyezte, megértik, hogy ezekben a napokban a Csernyihivbe érkezők jelentős része ilyen vagy olyan módon valamelyik jelölt választási stábjához tartozik. Elmondása szerint az akcióban a rendőrségen kívül az Ukrán Biztonsági Szolgálat és az ügyészség is részt vesz.

Ivan Sztojko, a választások előtt a lehetséges rendzavarások megelőzésére a térségbe rendelt különleges belügyminisztériumi csoport vezetője megerősítette, hogy az ezekben a napokban a régióba érkezett úgynevezett „vendégművészektől” foglaltak le robbanószert és fegyvert.

„A megelőzésre dolgozunk – nem engedjük be Csernyihivbe a más megyék irányából érkező gyanús embereket. Sok közöttük a Dnyipropetrovszk térségéből való – jelezte. Hozzátette: a rendvédelmiek elég erővel rendelkeznek ahhoz, hogy biztosítsák a választások biztonságát, bár nem zárta ki „bármilyen helyzet előfordulását”.

A 205. számú választókerületben a hétvégén járulnak az urnák elé a választók, a szavazólapokon Ukrajnában rekordnak minősülő 91 jelölt neve szerepel majd. A kampány kezdete óta a körzetben egymást érik a botrányok. Néhány napja a Demaljansz párt képviselői a szavazók lefizetésével vádolták meg a két legesélyesebb indulót, az Ihor Kolomojszkijjal kapcsolatba hozott Hennagyij Korbant, az UKROP pártszövetség részéről és Szerhij Berezenkót, az elnök pártja, a BPP jelöltjét – írta az országos sajtó.

(unian.ua/pravda.com.ua/1tv.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)