Az anyaország nem mond le egyetlen magyarról sem

2015. augusztus 25., 14:47

Akár vegyes házasságból született, akár már nyelvvesztéssel él, az anyaország nem mond le egyetlen magyarról sem – jelentette ki Grezsa István, a Miniszterelnökség határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős miniszteri biztosa, akivel a napokban indult Petőfi Sándor-programról közölt interjút az erdélyi Krónika.

A Kárpát-medencében a szórványmagyarság 95 éve „olvad”, jelentős fogyás figyelhető meg a nagyvárosokban is, a program célja ennek a folyamatnak a lassítása, lehetőség szerint megállítása – magyarázta a nemzetpolitikai államtitkárság által idén indított program célját a miniszteri biztos.

A nyugati magyar diaszpóra támogatását célzó, két éve kezdődött, sikeresnek bizonyult Kőrösi Csoma Sándor-program mintájára a Petőfi-program keretében ötven, pályázattal kiválasztott magyar fiatalt küldenek ki a térség országaiba, hogy a szórványban élő magyarokat identitásuk megőrzésében, közösségeik megerősítésében segítsék, erősítsék kötődésüket Magyarországhoz. Egy augusztus eleji egyhetes oktatási szakaszt követően az ösztöndíjasok egy része augusztus 15-én már megérkezett a fogadó közösségekhez, másik részük szeptember 1-jén kezdi meg munkáját.

A céltelepülések listáját az érintett országok magyar szervezeteivel konzultálva alakította ki az államtitkárság: a Felvidéken 8, a Délvidéken (Szerbiában) 5, Horvátországban 2, Bosznia-Hercegovinában, Szlovéniában, Macedóniában, Dél-Lengyelországban és Csehországban 1-1, Ausztriában 4, Kárpátalján 4, Románia – Moldva, Erdély, a Partium és a Bánság – szórványközösségeiben pedig 22 ösztöndíjas fog kilenc hónapon keresztül tevékenykedni. A fogadó szervezetekre anyagi teher nem hárul. Az ösztöndíjasok havonta kapják az ösztöndíjukat, illetve a szállás- és utazási költség térítésére szolgáló ellátmányi keretet – mutatott rá Grezsa István.

A programban részt vevő ötven fiatalt 168 pályázó közül választották ki: feltétel volt, hogy a magyar szórvány számára hasznosítható szakmai felkészültséggel, például közösségszervező, hagyományőrző tapasztalatokkal rendelkezzenek. Az ötven ösztöndíjas közül 18 nem anyaországi, 9-en közülük erdélyiek.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)