Porosenko: rövidtávon marad a sorozás és a mozgósítás

2015. augusztus 25., 13:35

Ukrajna növelni fogja a szerződéses állomány részarányát a hadseregen belül, de a közeljövőben megmarad a sorozás – jelentette az UNIAN hírügynökség Petro Porosenkóra hivatkozva. Az ukrán elnök erről szombati Harkiv megyei munkalátogatása során beszélt.

„Külön szeretnék szólni néhány szót a szerződéses hadseregről… Kétségtelenül növelni fogjuk a szerződéses összetevőt az ukrán hadsereg alakításakor” – közölte Porosenko.

Szavai szerint elsősorban azokról az alakulatokról van szó, amelyek a fokozott kockázatú zónákban, Oroszország határa közelében teljesítenek majd szolgálatot.

„De rövidtávon a sorozás és a mozgósítás megmaradnak” – tette hozzá.

Porosenko úgy fogalmazott, a katonai fenyegetés évekre fennmarad, ezért minden új nemzedéknek rendelkeznie kell katonai tapasztalattal.

„Képzeljük csak el, mi történik, ha tavaly nem lettek volna a férfiak, akik rendelkeztek tapasztalatokkal az Ukrán Fegyveres Erőkben, a hadseregben való szolgálatot illetően. Hiszen csak a hatodik – és valószínűleg nem utolsó – mozgósítási hullámban kaptak behívót azok, akik korábban nem szolgáltak, vagy nem tanultak a katonai tanszékeken” – mondta Porosenko.

(unian.ua/Kárpátalja)