Megoszlanak a vélemények a Donyec-medence különleges státusáról

2015. augusztus 28., 17:01

Az ukránok véleménye erősen megoszlik a Donyec-medence különleges státusát illetően. Nyugat-Ukrajnában egyértelműen ellenzik az elképzelést – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A megkérdezettek 39,2 százaléka ellenzi a Donyec-medence különleges státusának rögzítését Ukrajna Alkotmányában, miközben majdnem ugyanannyian (36,5 százalék) támogatnák ezt – derül ki a Razumkov Központ augusztusi felméréséből. Az ország nyugati régiójában a lakosság többsége (54,8 százalék), a központi régióban pedig a relatív többség (47,3 százalék) ellenzi a különleges státus gondolatát. Délen és keleten a relatív többség (38,3, illetve 44,3 százalék), a Donyec-medencében pedig a megkérdezetteknek több mint a fele (53 százalék) támogatná az elképzelést.

A portál emlékeztet, hogy augusztus 31-én kerül sor a Legfelsőbb Tanács rendkívüli ülésére, melynek napirendjén a decentralizáció, illetve a Donyec-medence különleges státusának kérdése szerepel.

A Lvivi Városi Tanács képviselői augusztus 27-én felhívást fogadtak el, amely kijelenti, hogy a kormányzat minden olyan döntése, amely bármilyen formában autonóm státust biztosít a Donyec-medence megszállt területeinek, lényegében alkotmányellenes, s az állami szuverenitás, Ukrajna területi egységének megsemmisítéséhez vezet, ami megegyezik az agresszor céljával.

(zn.ua/Kárpátalja)