Katasztrofális a helyzet a védőoltások tekintetében

2015. szeptember 4., 18:15

A szükséges védőoltások kevesebb mint 20 százalékát adták be Kárpátalján – tájékoztatott a mukachevo.net szeptember 2-án.

„Rendkívül aggasztó a fertőzéses megbetegedések száma az országban és azon belül Kárpátalján. Felméréseink alapján országosan évente 7-8 millió ember betegszik meg, a kórokozók folyamatosan keringenek. A háborús helyzet különösen kedvez a betegségek terjedésének. A populációs immunitás szintje aggasztó, küszöbön áll a fertőzésekkel szembeni védettség megszűnése” – összegzi a helyzetet az ukrán állami közegészségügyi-járványügyi hivatal kárpátaljai vezetője, Volodimir Markovics.

A szükséges oltások és újraoltások mindössze egyötödét sikerült beadni. Volodimir Markovics úgy véli, hogy könnyen járvány alakulhat ki a megyében, ha bizonyos kórokozók felütik a fejüket a térségben. Különösen a megyén keresztülhaladó menekültáradat miatt kell komolyan venni a fertőzések problémáját, mivel a más országból érkező személyek a gyermekbénulás, kolera vagy a pestis kialakulásáért felelős kórokozók hordozói is lehetnek.

(karpatalja.ma/VV)