Kihallgatták a Szabadság párt elnökét az ukrán parlamentnél történt véres összetűzésről

2015. szeptember 4., 19:21

Kihallgatták Oleh Tyahnyibokot, a szélsőségesen nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnökét pénteken az ukrán belügyminisztérium nyomozati főosztályán a kijevi parlament előtt hétfőn történt véres összecsapással kapcsolatban.

Augusztus 31-én radikális tüntetők támadtak rá a parlament épületét védő nemzeti gárdistákra és rendőrökre az után, hogy a törvényhozás első olvasatban elfogadta a helyi közösségeknek nagyobb önrendelkezést biztosító alkotmánymódosítási javaslatot. Egy tüntető gránátot dobott a rendfenntartók közé. Az összecsapásnak mintegy 140 sebesültje lett, javarészt gárdisták és rendőrök.

Tyahnyibok a belügyminisztérium épületénél újságíróknak nyilatkozva kijelentette, hogy tudomása szerint már négy nemzeti gárdista halt bele sebesüléseibe.

A pártelnök – kihallgatása után – azt mondta, hogy ő jelenleg tanúként szerepel az eljárásban, és következő meghallgatását szeptember 8-ra tűzték ki. „Úgy hallotta” viszont, hogy két párttársa, Ihor Svajka és Jurij Szirotyuk gyanúsított az ügyben, de részleteket egyelőre nem tud.

Oleh Tyahnibok részt vett a decentralizációs alkotmánymódosítást ellenzők parlament előtti tüntetésén, az egyik ukrán televízió lencsevégre is kapta a helyszínen. A videofelvételen a pártelnök üvöltve, nyomdafestéket nem tűrő szavakkal szidalmazza és lökdösi a parlamentet védő gárdistákat.

Azt viszont Tyahnyibok határozottan visszautasította, hogy köze lenne a gárdisták halálához. Pénteken közölte: beperli Arszen Avakov belügyminisztert, aki szavai szerint jogtalanul vádolta meg őt, hogy felelős a gárdisták haláláért. „Sohasem voltam és nem vagyok terrorista. Nem hoztam létre terrorszervezetet” – hangsúlyozta a pártelnök. Leszögezte, minden erre utaló kijelentés hazugság és rágalom, amelynek az a célja, hogy leszámoljanak vele és a mögötte álló politikai erővel.

Szerdán a bíróság két hónap előzetes letartóztatásba helyezte Ihor Humenyukot, azt a szabadságpárti tüntetőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő dobta a gránátot a rendfenntartók közé. Nem kizárt, hogy terrorcselekmény végrehajtásáért emelnek ellene vádat.

(MTI/Kárpátalja)