Magyar sikerrel zárult az ungvári nemzetközi kisebbségi médiafesztivál

2015. szeptember 12., 15:10

Három magyar produkciót díjaztak az európai országok kisebbségeinek életét, kultúráját és történelmét bemutató, péntek este zárult nemzetközi televíziós és rádiós fesztiválon az Ungvárhoz közeli Ókemencén (Kamjanica).

A Szülőföldem szép határa címmel 17. alkalommal megrendezett nemzetközi kisebbségi televíziós és rádiós fesztiválon a nemzetközi zsűri két magyar tévéfilmet és egy rádiós alkotást díjazott. A Kárpátaljai Megyei Állami Tévé- és Rádiótársaság által – a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) anyagi támogatásával – szervezett háromnapos rendezvényre hat országból 71 televíziós és 42 rádiós pályamunkát neveztek be.

A fesztivál fődíját, az Arany havasi gyopárt az Ez volt a sorsom című dokumentumfilm kapta. Hernády Zsolt alkotása Kápolnapuszta, az elnéptelenedett sváb szellemfalu történetét dolgozza fel. A település teljes férfi lakosságát kivégezte a bevonuló szovjet hadsereg, a túlélők nagy részét pedig a háború után származásuk miatt kitelepítették.

A legjobb operatőri munkáért járó díjban Szél Zsolt részesült A csendes Dunánál című dokumentumfilm képi világáért. A rádióműsorok kategóriájában a legjobb zenei rendezés díját Vasvári Annamáriának, a Magyar Rádió munkatársának az alkotása nyerte el.

(MTI/Kárpátalja)