Benyújtották a parlamentnek a jövő évi költségvetés tervezetét

2015. szeptember 14., 14:39

Az UNIAN hírügynökség ezt Vjacseszlav Kirilenko miniszterelnök-helyettesre hivatkozva közölte hétfőn, aki a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök egyeztető tanácsának ülésén beszélt a témáról.

Kirilenko elmondta, hogy a költségvetés tervezetét ma reggel, a Miniszteri Kabinet ülésén fogadták el.

„Úgy gondolom, hogy most jegyzik be, vagy már be is jegyezték azt Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának Titkárságán” – jelezte.

Hozzátette, hogy a szóban forgó tervezet a szociális normatívák évi kétszeri emelésével számol: május 1-jétől és december 1-jétől. „De amennyiben a parlament és a kormány közös munkája során felmerülnek pótlólagos források, gyakrabban is sor kerülhet ilyen emelésekre” – közölte.

Kirilenko ugyanakkor az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint nem zárta ki, hogy a kormány idővel visszavonja a dokumentumot. A miniszterelnök-helyettes utalt rá, hogy egyelőre még nem dőlt el, mekkora adóbevételekkel számolhatnak. Szerinte ha a Pénzügyminisztérium elképzelését fogadják el az adóreformról, az mínusz 30 milliárd hrivnyát jelentene, a parlamenté viszont mínusz 130 milliárdot. További bizonytalansági tényezőt, vitás kérdést jelent a védelmi költségvetés alakulása, a földgáz és a kőolaj ára, a szerencsejáték üzletág, továbbá a borostyánkitermelés állami monopóliumának kérdése, valamint az agráripar kiadásainak és bevételeinek alakulása.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)