Folytatódik a borostyánháború

2015. szeptember 23., 19:32

Tizenhét személyt őrizetbe vettek Voliny megye Manevicsi járásában, ahol ismét összetűztek a karhatalmi erők és az illegális borostyán-kitermelők. Az utóbbiak azzal fenyegetőztek, hogy lezárják a Varsóba vezető főutat, ha nem hagyják, hogy folytassák a munkát – jelentette az UNIAN.

A hírügynökséget a megyei belügyi főosztály társadalmi kapcsolatokért felelős részlege arról tájékoztatta, hogy a járási rendőrséget még szeptember 21-én értesítették arról, miszerint egy manevicsi járási erdőben mintegy háromszázan a nyersborostyán jogszabályellenes kitermelésére irányuló tevékenységet folytatnak.

A rend helyreállítására a belügyminisztérium megyei főosztályának, Ukrajna Biztonsági Szolgálatának (SZBU), a nemzeti gárdának, a megyei adminisztráció erdő- és vadgazdálkodási főosztályának és a Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálata megyei részlegének mintegy ezer munkatársát mozgósították.

A helyi erők megsegítésére a helyszínre érkeztek a szomszédos megyék különleges rendeltetésű rendőri egységei, ezen kívül az utak lezárására páncélozott csapatszállító járműveket is bevetettek.

Az akció eredményeként a hatóságok őrizetbe vettek 17 személyt, lefoglaltak négy járművet, valamint a borostyán kitermeléséhez szükséges eszközök beszerzésére félretett pénzt is elkoboztak. Az ügyben bűnügyi eljárás indult.

Jól értesült helyi források szerint viszont a hatóságoknak továbbra sem sikerült szót érteniük a borostyán-kitermelőkkel, akik nem engedték őket a lelőhelyeikre. Az illegális borostyán-kitermelők, akiknek a száma időnként az ezer főt is elérte, követelték, hogy engedélyezzék számukra a kitermelést, valamint azt is szeretnék elérni, hogy találkozhassanak a megye kormányzójával, hangsúlyozva, hogy a borostyán a fő megélhetési forrásuk.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata úgy tudja, szerdán húsz járművön mintegy kétszázan gyűltek össze a rendőrség által Kosztyuhnovka községnél felállított közúti ellenőrzőpontnál, s követelték, hogy engedjék őket a kitermelőhelyre. Követelésük nyomatékosítására lezárták a Kijev–Varsó autóutat.

(unian.ua/Kárpátalja)