Rákóczi Szövetség: kiterjesztették a beiratozási programot Kárpátaljára

2015. szeptember 23., 16:58

Kiterjesztette az asszimiláció által leginkább veszélyeztetett kárpátaljai Felső-Tisza-vidéki régióra beiratkozási programját a Rákóczi Szövetség.

A szervezet szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, hogy a program keretében szerdán és csütörtökön hat Felső-Tisza-vidéki településen összesen 123 magyar iskolakezdő részesül a magyar civil társadalom és a magyarországi önkormányzatok szolidaritását és elismerését kifejező iskolakezdési ösztöndíjban.

Huszton, Visken, Técsőn, Aknaszlatinán, Rahón és Kőrösmezőn iskolai ünnepségeken adják át a szövetség képviselői a 10 ezer forint értékű ösztöndíjakat, kifejezve elismerésüket a szülők helyes és felelős döntéséért, hogy gyermeküknek magyar tannyelvű iskolát választottak – írták.

Kárpátalján a többi határon túli magyar régióhoz hasonlóan a magyar iskolaválasztás a gyermek részére a többlettudás lehetőségét, a közösség számára pedig a megmaradást biztosítja – rögzítették.

A szervezet arról is tájékoztatott, hogy szeptember 25-e és 27-e között a kárpátaljai Visken mintegy száz középiskolás fiatal tanárai kíséretében vesz részt a Rákóczi Szövetség középiskolás vezetőképzőjén. A fiatalok 11 olyan kárpátaljai középiskola képviseletében érkeznek a rendezvényre, ahol működik a szövetség ifjúsági szervezete. A hétvégi rendezvény célja, hogy lehetőséget biztosítson a diákok és a tanárok kapcsolatépítésére.

A rendezvény előadói között szerepel többek között Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, Takaró Mihály irodalomtörténész, a Beregszászi Magyar Főkonzulátus és a helyi egyházak képviselői. A program az előadások mellett a Beregszászi Színház előadását, néptáncestet, filmvetítést és helytörténeti sétát is magába foglal.

(MTI/Kárpátalja)