Porosenko jóváhagyta Ukrajna új katonai doktrínáját

2015. szeptember 25., 08:28

Petro Porosenko elnök ellátta kézjegyével azt a határozatot, amellyel életbe léptette a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács 2015. szeptember 2-i döntését Ukrajna katonai doktrínájának új változatáról – jelentette csütörtök este az Ukrajinszka Pravda az államfő sajtószolgálatára hivatkozva.

A dokumentum értelmében az Ukrajnát fenyegető aktuális katonai fenyegetés ma Oroszország fegyveres agressziója, ami magában foglalja a Krím ideiglenes megszállását, valamint az agressziót Donyeck és Luhanszk megyék egyes régióiban.

Ezenkívül, fenyegetésként jelentkezik az Orosz Föderáció katonai erejének növelése az államhatár közvetlen közelében, beleértve a taktikai atomfegyver telepítésének lehetőségét a Krím területén; az ideiglenesen megszállt területek militarizálása, az orosz katonai kontingens jelenléte Moldova Dnyeszter-melléki régiójában, a felderítő és felforgató tevékenység fokozódása Ukrajnában az orosz titkosszolgálatok részéről az országon belüli helyzet destabilizálása céljából.

Ugyancsak fenyegetésként lett meghatározva a törvény által nem előirányzott fegyveres képződmények tevékenysége Ukrajna területén, amely az ország társadalmi és politikai helyzetének megingatására, a lakosság megfélemlítésére, ellenálló képességének megtörésére, az államhatalmi szervek és az önkormányzatok, a fontos ipari és infrastrukturális objektumok működésének megzavarása irányul.

A doktrína meghatározza azokat a katonai és politikai kihívásokat, amelyek azzal fenyegetnek, hogy Ukrajna elleni fegyveres támadássá terebélyesedhetnek. Az elsők között szerepel ezek sorában Oroszország beavatkozása Ukrajna belügyeibe és a szembeszegülése Ukrajna népének európai orientációjával, az Ukrajnát is magukban foglaló kollektív biztonsági rendszerek létrehozásával.

A katonapolitika céljai és fő feladatai a doktrína értelmében abból indulnak ki, hogy „Ukrajna baráti kapcsolatok fenntartására törekszik a világ minden országával az egyenjogúság, a belügyekbe történő be nem avatkozás, a függetlenség, szuverenitás és területi egység iránti kölcsönös tisztelet elveivel összhangban megkötött nemzetközi szerződések alapján”.

A katonai doktrína előirányozza, hogy Ukrajna állami szuverenitása és területi egysége helyreállításának kulcsfontosságú feladatai közé tartozik a nemzetbiztonsági rendszer olyan szintű komplex reformja, amely elfogadható az EU- , és a NATO-tagság szempontjából, olyan hatékony biztonsági és védelmi szektor létrehozása, amely a fegyveres agresszió elhárításához elégséges nemzetvédelmi kapacitást biztosít.

Ugyancsak célként lett meghatározva Ukrajna Fegyveres Erőinek a nyugati szabványok szerinti fejlesztése és a kompatibilitás megteremtése a NATO-tagországok fegyveres erőivel.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)