Porosenko a parlamenti szavazórendszer cseréjét javasolta Hrojszmannak

2015. szeptember 28., 15:33

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította Volodimir Hrojszmant, a Legfelsőbb Tanács elnökét, hogy vezessenek be olyan szavazási rendszert a parlamentben, amely lehetetlenné tenné a „gombnyomogatást”, vagyis kizárná, hogy egymás helyett voksoljanak a képviselők.

Az elnök annak a polgári petíciónak a kapcsán foglalt állást a kérdésben, amely szorgalmazza, hogy kizárólag ujjlenyomattal szavazhassanak a honatyák a parlamentben – jelentette az Ukrajinszka Pravda és az UNIAN hírügynökség.

„Az ukrán Alkotmány betartásának garantálójaként támogatom, hogy haladéktalanul meg kell oldani az ukrán képviselők személyes szavazásának problémáját, melyet az elektronikus petícióban vetettek fel” – jelentette ki Porosenko.

Egyben jelezte, hogy az ujjlenyomatos elektronikus szavazási rendszer bevezetése „egy sor jogi, anyagi és műszaki, pénzügyi stb. természetű kérdést vet fel”.

Petro Porosenko hozzátette, hogy a személyes szavazás biztosításának egyéb módozatai is léteznek, s emlékeztetett, hogy a parlamentbe egy sor olyan törvénytervezetet nyújtottak be, amelyek büntetőjogi felelősségre vonást, bírságot helyeznek kilátásba a gombnyomogatásért, valamint kötelezővé tennék a „szenzoros billentyű” kötelező alkalmazását a szavazás során.

Az államfő arra kérte a házelnököt, hogy hozzon létre munkacsoportot a Pénzügyminisztérium, az Állami Különleges Hírközlési Szolgálat és más hivatalok bevonásával, s vizsgálják meg az ujjlenyomatos szavazás bevezetésének lehetőségét. A kérdésről parlamenti meghallgatást is tartanának, amelyre a petíció szerzőjét ugyancsak meghívnák.

(unian.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)