Október 1-jétől nincs több hivatali igazolás?

2015. október 1., 15:12

Október 1-jétől megszűnt a kormányzati végrehajtó hatóságok hivatalnokainak jogosultsága igazolásokat vagy kivonatokat követelni a polgároktól, beleértve az elektronikusokat is. A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata szerint ezt Szerhij Petuhov igazságügyminiszter-helyettes közölte Facebook-oldalán.

A helyettes tárcavezető szerint az államhatalmi szerveknek ettől a naptól kezdve nincs joguk olyan információkat követelni a polgároktól, amelyek szerepelnek az Igazságügyi Minisztérium nyilvántartásában, többek között a természetes és a jogi személyek nyilvántartásaiban, a tulajdonjogi nyilvántartásban és az egységes közjegyzői nyilvántartásban. Mostantól a hivatalnokok ugyancsak kötelesek önállóan megszerezni a számukra szükséges születési bizonyítványokat, házasságleveleket vagy válási okmányokat.

Ugyanakkor Petuhov a tárca hivatalos portálján közzétett adatokra hivatkozva jelezte, hogy jelenleg még nem minden állami intézmény és önkormányzati szerv „igyekszik” csatlakozni az Igazságügyi Minisztérium elektronikus nyilvántartásaihoz.

A Dzerkalo Tizsnya szerint szeptember 30-tól öt új elektronikus közigazgatási szolgáltatás vehető igénybe Kijevben. Egyebek mellett a fővárosiaknak mostantól lehetőségük van az interneten keresztül kérelmezni a szubvenciót, intézni a lakóhely (és a tartózkodási hely) bejelentését, valamint igazolást is igényelhetnek ezen az úton a lakásalap privatizációjában való részvételről.

Korábban az Igazságügyi Minisztérium már bemutatta online cégbejegyzési, igazolás- és kivonatigénylő portálját.

(zn.ua/Kárpátalja)