Az Egyesül Államok cáfolta, hogy visszahívnák a legfőbb ügyészséget bíráló kijevi nagykövetüket

2015. október 10., 11:46

Joe Biden amerikai alelnök nem ígérte meg Petro Porosenko elnöknek, hogy visszahívják Geoffrey Pyatt ukrajnai nagykövetet – közölte az Ukrajinszka Pravdához eljuttatott kommentárjában Jonathan Lalley, a kijevi amerikai nagykövetség szóvivője.

Korábban Ihor Kononenko, a BPP frakcióvezetőjének helyettese beszélt az RBK-Ukrajina portálnak nyilatkozva Pyatt állítólagos visszahívásáról. Szavai szerint Petro Porosenko elnököt „felbosszantotta”, hogy az amerikai nagykövet bírálta a legfőbb ügyészséget, ezért panaszt tett Biden alelnöknél. Biden állítólag megígérte, hogy Pyattot februárban hazarendelik.

„Maguk is rákérdezhetnek az alelnök hivatalában, de ott ugyanazt fogják mondani önöknek, amit én: ezek a kijelentések puszta koholmányok” – közölte Lalley.

Hozzátette: Pyatt nyilatkozatai teljességgel egybecsengenek Victoria Nuland amerikai külügyi államtitkár álláspontjával.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban Pyatt kijelentette: az ukrán legfőbb ügyészség régi csapata akadályozza a korrupcióellenes küzdelmet, és aláássa a reformokat.

Válaszul a legfőbb ügyészség nyilatkozatot tett közzé, miszerint Pyattet félreértették, s valójában azt mondta, hogy együtt akar működni Viktor Sokin legfőbb ügyésszel.

A „félreértést” megelőzően Sokin és Pyatt október 6-án személyesen is találkozott egymással az ukrán fővárosban. Megbeszélésükön szóba került egyebek mellett annak az eljárásnak a menete is, amely a legfőbb ügyészség korrupció vádjával júliusban őrizetbe vett munkatársainak ügyében indult.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)