Jareszko lemond, ha Kijev nem hajtja végre a reformokat

2015. október 10., 14:29

Natalija Jareszko ukrán pénzügyminiszter bejelentette, hogy távozik posztjáról, amennyiben a kormány nem hajtja végre a gazdasági reformokat az országban. Az Ukrajinszka Pravda szerint a tárcavezető erről a The Wall Street Journal-nak adott interjújában beszélt.

„Azért jöttem ide, hogy a munkámat végezzem, és ha nem végezhetem, nem leszek érdekelt a maradásban” – közölte Jareszko.

A pénzügyminiszter jelezte azt is, hogy amennyiben a támogatás hiányát érzékelné Ukrajna elnöke, kormányfője és az őket a parlamentben támogató pártok részéről, felülvizsgálná tevékenységét.

A Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata arra hívta fel a figyelmet, hogy a The Wall Street Journal szerint Jareszko esetleges lemondása problémákat okozhat az ország pénzügyi támogatásában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) részéről. A lap emlékeztet, az Egyesült Államok is jelezte, hogy abban az esetben nyújt pénzügyi támogatást Ukrajnának, ha Kijev teljesíti az IMF követeléseit.

A DT egyben idézi a lengyel Gazeta Wyborczát, mely arról cikkezett, hogy az ukrán hatalom többé nem halogathatja a reformok végrehajtását a Donyec-medencei háborúra hivatkozva. A lap hangsúlyozta, hogy az ukrajnai változások lényegesen lassabban haladnak, mintsem azt Nyugaton szeretnék.

(pravda,com.ua/zn.ua/Kárpátalja)