Második Testvércsalád-találkozó

2015. október 13., 22:02

Második alkalommal rendezi meg a Családháló.hu október végén a Testvércsalád-találkozót, amelyen a Kárpátalján élő magyarok találkozhatnak anyaországi családokkal és alakíthatnak ki hosszú távú kapcsolatot vagy akár barátságot.

A másfél évvel ezelőtt életre hívott kezdeményezés céljáról Gyarmati Orsolya, a Családháló.hu szóvivője elmondta, hogy Kárpátalján mintegy 150 ezer fős magyarság él, akikről aránytalanul kevés szó esik. „Az ő életükről viszonylag keveset tudnak az anyaországiak. Nehéz körülmények között élnek, amin csak ront az ukrán válság. Szeretnénk, hogy pártfogó családokon keresztül lelki és némi anyagi megerősítést nyerjenek, érezzék a határokon átnyúló törődést” – fejtette ki a szervezet szóvivője. Mint fogalmazott, a négynapos találkozó az idén jelentkező kárpátaljai és anyaországi testvércsaládok első találkozási lehetősége. „Tíz-tíz család jelentkezett idén, amelyeket a gyermekek életkora, a család érdeklődési köre és más jellemzők alapján párosítottunk. Ez alatt a pár nap alatt a testvércsaládok jobban megismerhetik egymás életét, mindennapjait, és reményeink szerint életre szóló barátságok alakulnak kiˮ – tette hozzá Gyarmati Orsolya.

A tavalyi találkozó tapasztalatait illetően a szóvivő elmondta: a legtöbb családnál megmaradt az élő kapcsolat, olyannyira, hogy a családok többször találkoztak azóta, ünnepekkor gondolnak egymásra, felköszöntik egymást születés- és névnapokon, karácsonykor pedig ajándékot is küldenek.

(magyaridok.hu/VV)