Jacenyuk: nem csökkenthető a földgáz lakossági ára

2015. október 15., 16:37

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök a tarifák körüli spekulációk beszüntetésére szólított fel az energetikai válságstáb ülésén – jelentette a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

„Nem lesz olcsóbb a gáz, nincs belőle olcsón a világon. Mindent megtettünk, amit tehettünk: a legmagasabb ár 7,2 ezer hrivnya (ezer köbméterenként), s 3,6 ezer hrivnya, a piaci árnak gyakorlatilag az 50 százaléka a (havonta) 200 köbméternél kevesebbet fogyasztó polgárok számára” – közölte a miniszterelnök.

A kormányfő megjegyezte továbbá, hogy amikor a parlamentben megpróbálják keresztülvinni a törvényt a gázkitermelési bérleti díjakról, valójában nem a polgárokról igyekeznek gondoskodni, hanem az oligarchák adóterheit szándékoznak csökkenteni.

A Dzerkalo Tizsnya emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Tanács október 8-án tette meg az első lépést a földgáz lakossági árának csökkentése irányában azzal, hogy az első olvasatban elfogadott jogszabállyal a bérleti díjakat a magán és állami kitermelő vállalatok esetében egységesen 29 százalékra csökkentette. Egy másik indítvány 0 százalékban javasolja megállapítani a jelenlegi 4 százalék helyett az érvényes földgáztarifára rakódó célzott felárat. A tervezet szerzői azt remélik, hogy a javasolt lépések más intézkedésekkel összhangban csökkenteni képesek a földgáz lakossági fogyasztói árát.

A portál szerint ugyanakkor önmagukban a jelzett törvények elfogadása nem eredményezheti a gáz lakossági árának automatikus csökkenését, miután az árakat a nemzeti energetikai bizottság állapítja meg.

(zn.ua/Kárpátalja)