Sokin: A Legfőbb Ügyészségnek nincsenek adatai Oroszország érintettségéről az „Égi Század” lövetésében

2015. október 16., 17:38

Ukrajna Legfőbb Ügyészségének nincsenek adatai arra vonatkozóan, hogy Oroszország érintett lett volna a Jevromajdanon történt lövöldözésekben – jelentette ki Viktor Sokin legfőbb ügyész a Faktinak adott interjújában, melyet a lap internetes változata is idéz.

„Talán emlékeznek rá, Valentin Nalivajcsenko, az SZBU volt elnöke annak idején többször is kijelentette, hogy – úgymond – valamilyen orosz hivatalnok 2014 telén Kijevben tartózkodva utasításokat adott a karhatalmi erőknek, hogy lőjék a tüntetőket. Megkértem Nalivajcsenkót, hogy bocsásson a rendelkezésünkre bármilyen dokumentumot, amely alátámasztaná ezt. Máig nem kaptunk ilyet” – közölte a legfőbb ügyész.

„Ezért jelenleg nincsenek adataim arról, hogy az Égi Század lövetését illetően létezne orosz nyom. Azokból az anyagokból, amelyek pillanatnyilag a birtokunkban vannak, lehetetlen levonni ezt a következtetést. Nem azért, mert nem tudnánk, vagy nem akarnánk ezt bizonyítani, hanem mert ma egyszerűen nincs alapunk beszélni erről” – tette hozzá Sokin.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy Nalivajcsenko korábban bejelentette, az SZBU számos ténnyel erősítheti meg Vlagyiszlav Szurkovnak, az orosz elnök tanácsadójának érintettségét Viktor Janukovics kormányzatának Majdan-ellenes intézkedéseiben 2014 telén.

(fakty.ua/pravda.com.ua/Kárpátalja)