Ukrajnát az ENSZ BT nem állandó tagjává választották

2015. október 16., 17:02

Ukrajnát 2016–2017-re az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának (ENSZ BT) nem állandó tagjává választották – jelentette az Ukrajinszka Pravda. Az indítványt 177 ország szavazta meg az ENSZ Közgyűlésének 193 tagja közül.

Ezt megelőzően Ukrajnát három alkalommal választották meg a testület nem állandó tagjainak sorába, legutóbb 2001–2002-ben.

Korábban Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter jelezte, hogy Kijev álláspontja Oroszország, a BT állandó tagja vonatkozásában „bizonyosan nem lesz békülékeny” a testület munkája során.

„Az oroszországi agresszió fényében különösen fontos számunkra megválasztásunk a Biztonsági Tanácsba. Először állt elő az az egyedi helyzet, amelyet elképzelni sem lehetett, hogy a BT állandó tagja az agresszor, amely hibrid háborút folytat Ukrajna ellen” – mondta Klimkin.

Ukrajna mellett ugyancsak az ENSZ BT nem állandó tagja lett Japán, Egyiptom, Szenegál és Uruguay. A testület újdonsült nem állandó tagjai 2016. január 1-jétől látnak hozzá kötelezettségeik ellátásához a tanácsban, ahol Csádot, Chilét, Jordániát és Nigériát váltják.

Az ENSZ BT-t 15 ország képviselői alkotják. A testületnek mindössze öt állandó tagja van: Nagy-Britannia, Kína, Oroszország (az SZSZKSZ utódaként), az Egyesült Államok és Franciaország. A tanács állandó tagjai vétójoggal rendelkeznek a BT-ben rendezett szavazások során.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)