Adóreform híján késik az IMF-küldöttség látogatása

2015. november 9., 17:12

Ukrajna elveszítheti a Nemzetköz Valutaalap (IMF) finanszírozási programját, amennyiben nem hajtja végre az adóreformot azoknak a kötelezettségeknek a figyelembevételével, amelyeket az IMF-fel szemben vállalt – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

Az ukrajnai látogatás dátumát egyelőre nem közölték, az Alap szakemberei arra várnak, hogy Kijev előálljon a 2016. évi költségvetés-tervezettel, amely az új, a korábbi kötelezettségvállalásokon alapuló adóbázisra épül – közölte Natalija Jareszko pénzügyminiszter egy november 9-i ukrán–amerikai üzleti tanácskozáson Kijevben. Korábban az ukrán pénzügyi tárca vezetője még azt jósolta, hogy a küldöttség az október 25-i választások után két héttel érkezik Kijevbe.

Így viszont egyelőre az sem ismert, mikor nyújtják be a Legfelsőbb Tanácsnak a 2016-os költségvetés végleges változatát, amelyet előbb egyeztetni szükséges a Nemzetközi Valutaalappal.

„Azonnal benyújtjuk a költségvetést, amint egyeztettük az IMF-fel. Át kell vennünk velük (az IMF-fel – a szerk.) minden tételt, minden milliárdot, miközben nincs túl sok olyan tételünk, amelyet csökkenteni lehetne” – hangsúlyozta a miniszter.

Jareszko kifejtette, hogy a jelenlegi adórendszer 68 milliárd hrivnya veszteséget okozna a 2016-os költségvetésben, s értelemszerűen az IMF finanszírozási programjának elvesztését eredményezné. A tárcavezető kitart amellett, hogy ezen kilátások alternatívája a Pénzügyminisztérium által kidolgozott adóreform-tervezet elfogadása lehet (miután a parlamenti képviselők egy csoportja által benyújtott tervezetet az IMF populistának nevezte és elutasította – teszi hozzá a Dzerkalo Tizsnya).

(zn.ua/Kárpátalja)