A parlament mégiscsak megszavazta a diszkriminációellenes törvénymódosítást

2015. november 12., 17:18

Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa második olvasatban elfogadta a Munkatörvénykönyv antidiszkriminációs módosítását – jelentette csütörtökön az Ukrajinszka Pravda.

A kérdés napirendre tűzését Volodimir Hrojszman házelnök indítványozta a parlamentben. A 3442. számú törvénytervezetre 234 honatya szavazott igennel. A képviselőknek azonban csak hatodik nekifutásra sikerült elfogadniuk az előzetes vita nélkül szavazásra bocsátott módosító indítványt. Az első öt sikertelen szavazási kísérlet után a házelnök kénytelen volt 15 perces szünetet elrendelni. A frakcióvezetőkkel folytatott konzultációt követően Hrojszmannak újra ismertetnie kellett a módosító indítvány teljes szövegét.

„Arról van szó, hogy ha valaki dolgozik nálunk, nincs jogunk egyszerűen diszkriminálni őt. Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy bármelyik állam legfőbb értékeit az ember és annak jogai képezik” – mondta a parlament elnöke.

„Mi önökkel a családi értékek mellett szállunk síkra, és szó sem lehet arról – hallottam valamiféle hamis hangokat –, hogy Ukrajnában lehetséges volna az azonos neműek bármiféle házassága. Ne adja Isten, hogy ez megtörténjen, mi soha nem fogjuk támogatni ezt” – jelentette ki Hrojszman.

A házelnök szólt arról is, hogy a kormányban megjelenhet a speciális családügyi biztosi tisztség.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a Legfelsőbb Tanács kedden napirendjére tűzte ugyan a 3442. számú diszkriminációellenes módosító indítványt, de nem sikerült megszavaznia.

A parlament először november 5-én tárgyalt egy olyan, a Munkatörvénykönyvet érintő módosító indítványról, amely megtiltaná a diszkriminációt a foglalkoztatás terén, s amelynek elfogadása az egyik feltétele annak, hogy az Európai Unió megadja az ukrán polgároknak a vízummentességet. Akkor az indítványra mindössze 117 képviselő szavazott igennel a minimálisan szükséges 226 helyett.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)