Kuvait szerint az Iszlám Állam Ukrajnán keresztül vásárolt hordozható légvédelmi rakétákat

2015. november 20., 15:36

A kínai gyártmányú FN-6 hordozható légvédelmi rendszerek Törökországon keresztül jutottak el Ukrajnából Szíriába – írja a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

A kuvaiti belügyminisztérium november 19-én jelentette be, hogy az ország rendőrsége letartóztatott egy libanoni állampolgár által vezetett bűnözői csoportot, amely hordozható légvédelmi rendszereket és pénzeszközöket juttatott el az Iszlám Államnak (IÁ) – idézi a kijevi portál az AFP hírügynökséget.

A kuvaiti belügyminisztérium úgy gondolja, hogy az Iszlám Állam Ukrajnán keresztül vásárolta a kínai gyártmányú FN-6 légvédelmi rendszereket, amelyek azután Törökországon keresztül jutottak el a szíriai iszlamistákhoz. A kuvaiti belügyi tárcánál nem közöltek adatokat a fegyverszállítmányok nagyságáról.

Ukrajna Védelmi Minisztériumának sajtószolgálata pénteken közzétett nyilatkozatában alaptalannak nevezte a vádakat, miszerint az ország fegyvereket szállítana az Iszlám Államnak.

A közlemény egyebek mellett leszögezi: Ukrajna nem gyártott és nem vásárolt a hírekben szereplő FN-6 kínai gyártmányú légvédelmi rakétarendszereket, valamint nem engedélyezte tranzitjukat az ország területén át.

Az FN-6 alacsonyan (legfeljebb 3,8 km magasan) repülő célpontok megsemmisítésére szolgál, hatótávolsága 6 km.

(zn.ua/Kárpátalja)