Festménykiállítás és koncert a szeretet jegyében

2015. december 30., 09:04 , 781. szám

Visk polgárai december 27-én igazán különleges eseménymontázson vehettek részt. Az egykori máramarosi koronaváros lakói között igazi tehetségek élnek mind a mai napig. Talán ami igazán különleges ismertetőjele az ittélőknek vagy innen indulóknak, hogy a viski táj, a hegyeinek különlegessége, az ott kanyargó Tisza, ősi templomai, a község régről fennmaradt hagyományai, szokásai erősen élnek minden viskiben, éljenek a világ bármely részén.

Ezzel a belső kötődéssel és szeretettel tartott kiállítást Botos Imre festőművész, a Visk ART Egyesület tagja a helyi kultúrház galériatermében. A művész 50. születésnapja kapcsán a teljes életművét bemutató tárlaton találkozhattak a jelenlévők az alkotásokkal. A műveken nemcsak a viski táj, de Kárpátalja több szegmense, impozáns épülete is felfedezhető volt. A festő alkotásaiban a viski és kárpátaljai táj szeretetét, tiszteletét, a hazához való ragaszkodást vélhetjük felfedezni. A magyar kultúra továbbörökítését, a történelmi léthelyzetek nehézségeit és az egymás mellett élő nemzetiségek békéjét, egymás elfogadását is igyekszik bemutatni az alkotó. A rendezvényre a Visk ART Egyesület tagjai is ellátogattak, valamint Visk polgármestere, Hajovics Jaroszláv, aki elismerő oklevelet adott át az egyesület tagjainak. Czébely Lajos, a Visk Jótékonysági Alapítvány kuratóriumának elnöke, magyartanár méltatta a festő alkotásait, örömét fejezte ki, hogy gyarapodott Visk község művészgárdájának személyi tárlata. Arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy igyekezzenek megbecsülni a viski tehetségeket a művészetek minden ágában, s büszkeséggel tekintsenek rájuk.

A kiállítást követően a Viski Zeneművészeti Iskola növendékei léptek színpadra évzáró karácsonyi és újévi koncertjükkel. A közel egyórás előadás telt házzal zajlott a helyi kultúrház épületében. Az ifjú viski muzsikusok most is bebizonyították, hogy méltó utánpótlásuk elődeiknek. A színpadon fellépett az iskola három különböző korcsoportot képviselő énekkara Péter Ljudmila, Tóth Anna és Havasi Orsolya vezetésével. A gyerekek szívhez szóló énekekkel örvendeztették meg a közönséget ukrán és magyar nyelven. A KMKSZ által meghirdetett Bartók Béla komolyzenei versenynek két viski díjazottja is van: Barna Bernadett (II. hely), Maxim Ratykov (III. hely). Miklós Márta vezetésével a művészeti iskola harmonikaegyüttese is pódiumra lépett, valamint két vonósegyüttes is színesítette a koncertet Okszána Vakij és Zsanna Sznyetkova vezetésével. Az élménydús előadások a szeretet, a karácsonyi témakör megidézése és az újévre készülődés jegyében szólaltak meg. A koncertet követően Visk polgármestere a község és a Huszti Járási Tanács nevében elismerő okleveleket adott át a művészeti iskola vezetőségének és kollektívájának.

Az ifjú tehetségek után a felnőttebb generáció vette át a színpadot. Botos Réka, a Debreceni Zeneművészeti Egyetem BA szakos hallgatója különleges koncerttel készült édesapja, a már fentebb említett festőművész születésnapja alkalmából. Az ifjú zongoraművész a koncert elején arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyire fontos a szeretet és a család melege, elmondása szerint nem lehet szavakkal leírni azt a hálát, amivel egy gyermek tartozhat szüleinek mindazért a jóért, amit kap élete során. Ezért egy kisebb komolyzenei koncerttel lepte meg szüleit és Visk polgárait. A műsorban Rahmanyinov-, Bach-, Bortkiewicz-, Chopin-, Debussy-, Bartók- és Mozart-művek hangzottak el. Az előadásban a Debreceni Zeneművészeti Egyetem több hallgatója – Szikora Zoltán, (Téglás, I. évfolyam), Turányi Tünde (Tiszaújlak, V. évfolyam) és Heczel Tünde (Visk, II. évfolyam) – is közreműködött.

Az ifjú művészek igazi odaadással, könnyedséggel, mégis hatalmas energiával keltették életre a zeneműveket, a közönség olykor lélegzetét visszafojtva figyelte az előadásokat. A fantasztikus produkciót a közönség vastapssal díjazta.

A karácsony lényege embertársaink szeretetének megélése – a koncertmontázson mindezt átélhettük. Bár lassan eltelik az ünnep, de a lényeg megmarad, a szeretet tovább él bennünk, ha ezt megéljük és felvállaljuk.

Váradi Enikő