Elkészülhetnek a 4–7. osztályos tankönyvek és a bizonyítványok

2016. április 22., 13:39

Immár a teljes szükséges példányszámban beszerezhetők lesznek az általános oktatási intézmények 4–7. osztályai számára írt tankönyvek – jelentette a life.pravda.com.ua. A portál az Oktatási és Tudományos Minisztérium sajtószolgálatának tájékoztatása alapján felidézi, hogy a helyhatósági szervek jogszabályi akadályok miatt nem vehették meg mostanáig a hiányzó tankönyveket, bár megkapták erre a pénzt.

Emlékezetes, hogy 2015-ben módosították az iskolák 4–7. osztályainak tanterveit, ám nem készültek el az új programoknak megfelelő új tankönyvek. Ezért országszerte több százezer diák járt iskolába a szükséges tankönyvek nélkül. Tavaly szeptemberben végül megrendelték a tankönyveket. Egy részüket az állam feladata volt beszerezni, ami idővel meg is történt, a fennmaradó hányadot a helyhatósági szerveknek kellett biztosítaniuk, ám nem tehették, mivel a több mint hatmillió tankönyv nyomtatásához a kiadók előleget kértek papírvásárlásra. A helyhatósági szervek azonban a hatályos törvények értelmében nem jogosultak előleget fizetni. Ha viszont a kiadók hitelt vettek volna fel papírvásárlásra, az jelentősen megdrágította volna a könyveket.

Április 20-án Lilija Hrinevics oktatási miniszter a kormány ülésén közölte, hogy a tárca előkészítette a vonatkozó 2014-es kormányrendelet módosítását, ami lehetővé teszi az adott szolgáltatás előfinanszírozását, így az önkormányzatok végre megrendelhetik az általuk beszerzendő könyvhányadot.

A kormány legutóbbi ülésén több más rendeletét is módosította, miáltal immár van rá remény, hogy mégiscsak időben elkészülnek idén a 9. és 11. osztályos kibocsátó, illetve érettségi bizonyítványok, miután az előző kabinet oktatási tárcájának egy márciusi rendelkezése az egész bizonyítványkiállítási rendszert átalakította.

(life.pravda.com.ua/Kárpátalja)