Jubilált a Szikra

2016. április 27., 09:00 , 798. szám

Nem mindennapi témával hirdette meg tavaszi ifjúsági hétvégéjét a KRISZ Tóháti Alapszervezete. A halálon innen és túl tematikát boncolgató rendezvényre több mint 100 kárpátaljai fiatal látogatott el, melyet április 22–24. között szerveztek meg. Az idei jubileumi, 10. Szikra hétvégének, most is a balazséri Béthel Konferenciaközpont adott otthont.

Életünk fordulópontjain, a megpróbáltatások, krízisek idején talán mindannyian tudjuk, hogy mennyit jelent a mellettünk álló embertárs; egy megértő fül, megerősítő tekintet, egy segítő kéz vagy egy biztató szó. Még inkább így van ez, ha megrázóbb eseményeket kell megélnünk, vagy számunkra jön el életünk utolsó eseménye. Ezek azok a dolgok, melyekről nehezen beszélünk, vagy talán sokszor érthetetlenül, örök kétséggel és fájdalommal telve, mélyen magunkba temetve cipeljük a meg nem értett, fel nem dolgozott, be nem gyógyult sebeket. A KRISZ szervezői ezért fontosnak látták, hogy olyan tematikát állítsanak a hétvége középpontjába, mely mindenkit foglalkoztat, és egyszer mindenki életében eljön.

A Szikra pénteki programjait Keresztyén Károly, a tóháti alapszervezet elnöke nyitotta meg áhítattal. Veres Péter gávai lelkipásztor, a hétvége evangelizátora prédikációiban a halál kiszámíthatatlanságát, a lelki élet megnyerésének fontosságát s kegyelmi ajándékként a második születés lehetőségét, a megtérést emelte ki. A pénteki nap további részében a fiatalok ismerkedős játékokon vehettek részt. Szombat reggel választott stílusú áhítattal kezdték a napot, volt aki dicsőítő jellegű, volt aki, verses, volt, aki a klasszikus menetűt választotta. Ezt követően előadáson vettek részt a jelenlévők, melyen a földi élet, a mennyei élet és a halál közti hasonlóságokról és különbségekről esett szó. A délutáni szabadidőben lehetőség volt szervezett játékokra, éneklésre, vagy akár beszélgetéseken is részt lehetett venni. A kötetlen programok után a szervezők igyekeztek a komolyság mellett egy kis vidámságot is csempészni a programok közé, ezért a jelenlévők csapatokra osztva különböző stílusokban dolgozhatták fel a répamese történetét. Az elkészült feldolgozásokat szombat este minden csapat bemutatta. Az est további részében a fiatalok számára a hétvége témáját feldolgozva fiktív élettörténetek hangzottak el színházi előadásmódban, mely történetekben az emberi elbukás, valamint a Jézusban megtalált új élet vetítődött színre.

Vasárnap délelőtt egy rövid áhítattal zárták a hétvégét. A rendezvényt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

VE