Moszkal: Kárpátalja végre dekommunizálva van

2016. április 29., 14:25 , 799. szám

Kárpátalja teljes „dekommunizálását” jelentette be Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója a Facebook közösségi oldalon – közölte az Ukrajinszka Pravda.

„Kárpátalja végre dekommunizálva van: minden Lenin, Dzerzsinszkij, Kirov, Komszomol, Október a történelem szemétdombjára került. Helyettük nem csupán John Lennon vagy Andy Warhol utcák jelentek meg. A megye az egyetlen Ukrajnában, ahol a Donyec-medencében elesett valamennyi hősről neveztek el »dekommunizált« utcákat” – írta Moszkal.

A kormányzó egyben jelezte, hogy „sok az olyan ember, aki tiltakozik ez ellen”.

Moszkal közlése szerint Nagyberezna nagyközségben az Ivan Lokota (a Csehszlovák éra kommunista közszereplője) utcát Vaszil Nalivajkóról, a terrorellenes műveletben (ATO) részt vett katonáról nevezték el. Azonban utóbb Moszkal több tucat levelet kapott a helyi lakosoktól, amelyben az utca régi nevét követelték vissza.

Ugyancsak példaként hozta fel a kormányzó, hogy elrendelte, nevezzenek el két utcát az ATO hőseiről a munkácsi járási Klacsanó (Kljacsanove) községben, ám a községi tanács nem hajtotta végre a rendeletet. Moszkal jelezte, hogy a bíróságon fog fellebbezni a községi tanács döntése ellen, mivel az törvénytelen.

„Azonban ezek a példát mutatják, milyen mélyen bevésődött a kommunista propaganda a kárpátaljaiak tudatába, s milyen távol állnak attól, ami a Donyec-medencében zajlik” – tette hozzá a kormányzó.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)