Összetűzések a György-szalag miatt

2016. május 9., 15:39

Összetűzésekre került sor Harkivban a Dicsőség Emlékművénél május 9-én. A rendbontás az emlékmű koszorúzásakor történt, miután ukrán zászlós fiatalok nem engedték az öröklánghoz a György-szalagot viselő megemlékezőket – derül ki az Ukrajinszka Pravda és az UNIAN tudósításából. Kijevből is jelentettek délelőtt egy kisebb incidenst.

Sajtóbeszámolók szerint a harkivi koszorúzók menetoszlopának élén haladtak a veteránok, a hatóságok képviselői és a „hazafias érzelmű ifjúság” ukrán zászlók alatt. A sor végére álltak azok, akik vörös zászlókkal, győzelmi lobogókkal jöttek el, illetve a második világháború résztvevőinek portréit emelték a magasba. A menetnek ebben a részében egyesek György-szalagot erősítettek az öltözékükre, s ugyancsak narancs-fekete sávos szalaggal díszítették a háború résztvevőinek portréit is. Az utóbbiak között haladt Andrij Leszik, a Harkivi Városi Tanács oroszbarát megnyilvánulásairól ismert képviselője is – jegyzi meg az UNIAN.

Először a hazafias érzelmű ifjúság és Leszik között támadt dulakodás, akin az „aktivisták” felfedezték a György-szalagot.

A továbbiakban a menet vöröszászlós része folytatta útját az emlékműhöz, ahol antifasiszta, a győztes háborút megjárt idős embereket éltető jelszavakat skandáltak, amikor dulakodás támadt köztük és a hazafias érzelmű ifjúság között.

Miután a fiatalokat sikerült visszaszorítani az emlékműtől, az ünneplők a győzelem napját méltatták felkiáltásaikkal. Ekkor újabb összetűzések történtek.

Végül sisakos-gumibotos rendőri egységeket vezényeltek az emlékműhöz.

A felek valamelyike a dulakodás során könnygáz srpayt is bevetett, egy rendőr könnyebben megsérült.

Kijevben a Halhatatlan ezred címmel meghirdetett akció során történt kisebb incidens. A résztvevők egyike György-szalagot fedezett fel egy nőn, s követelte tőle, hogy vegye le. Amikor dulakodás támadt köztük, a rendőrség kivezette a tömegből a rendbontást okozó fiatalembert – írta a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata.

(pravda.com.ua/unian.ua/zn.ua/Kárpátalja)