Pyatt: A világ közvéleménye nincs tisztában Oroszország szerepével a Donyec-medencei háborúban

2016. június 9., 20:05

Geoffrey Pyatt, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete hangsúlyozta, a világ közvéleménye nincs eléggé tudatában annak, milyen szerepet játszik Oroszország a Donyec-medencei háborúban. Az UNIAN hírügynökség szerint a diplomata erről az Armija-FM rádiónak nyilatkozva beszélt, amikor arról kérdezték, mennyit tudnak az Egyesült Államok polgárai az ukrajnai háborúról, s vajon érzékelhető-e az USÁ-ban Oroszország információs nyomásgyakorlása vagy információs agressziója.

„Úgy gondolom, hogy a Kreml számításai ennek az agressziónak a kezdete óta jelentős részben azon alapultak, hogy igyekeztek megbecsülni, mit engednek megtenni a számukra, milyen messze mehetnek el anélkül, hogy nemzetközi reakciót provokálnának ki. Ebből a megfontolásból küldték a „kis zöld emberkéket” a Krímbe, és ez nem volt titok az Egyesült Államok kormánya előtt, a hírszerzésünk tisztában volt vele, mit tesz Oroszország.

A céljuk a zavarkeltés volt. Az információs háborúval sem az Oroszország célja, hogy kifejtse a saját érveit, a cél megnyerni a háborút általában. Ahogy mondani szoktuk, fegyverré változtatták az információt” – mondta el Pyatt.

A nagykövet véleménye szerint az amerikaiak nem sokat tudnak arról, hogy min ment keresztül Ukrajna az elmúlt több mint két évben.

„Mindenki tud természetesen a Buk légvédelmi rakétarendszerről és az MH17-es járatról, sokan ismerik a donyecki repülőtér történetét, de nem gondolom, hogy az Egyesült Államokban vagy Európában tisztában lennének azzal, hogy mit tesz itt továbbra is Oroszország. Oroszország változatlanul operatív taktikai és felderítési támogatást nyújt az úgynevezett DNR és LNR hadseregeinek. Oroszország folytatja haderejének rotációját, s továbbra is szállít fegyvert és lőszert” – jelentette ki Pyatt.

Az amerikai diplomata emlékeztetett, hogy a szakadár fegyveresek az elmúlt héten lelőtték az EBESZ-misszió két pilóta nélküli repülő szerkezetét. Hozzátette, a drónok egyikét légvédelmi rakétával, a másikat 122 milliméteres tüzérségi lövegből találták el. Pyatt hangsúlyozta: a repülő szerkezeteket mindkét esetben korszerű, a minszki megállapodások által tiltott, Oroszországból szállított fegyverekkel semmisítették meg.

„Ukrajna, az Egyesült Államok és az önök többi partnere számára fontos továbbra is hangsúlyozni, hogy ebben a háborúban van agresszor és van áldozat, s hogy a Kreml nem teljesíti azokat a kötelezettségeit, amelyeket a minszki megállapodásokban vállalt” – fogalmazott Pyatt.

(unian.ua/Kárpátalja)