Miniszter: Ne nevezzék árulóknak azokat a krímieket, akiknek orosz személyigazolványuk van

2016. június 23., 15:10

Vagyim Csernis, az ideiglenesen megszállt területekért és a belső menekültekért felelős tárca minisztere mindenkit arra szólít fel a Holosz Ukrajini lapnak adott interjújában, hogy ne nevezzék árulóknak az Oroszország által megszállt Krím azon lakóit, akik orosz személyigazolványt kaptak – írja az interjút ismertető UNIAN hírügynökség.

„A Krímen egyértelmű a megszállás. Míg itt (a Donyec-medencében) Oroszország tagadja a jelenlétét, addig a Krímen nem” – mutatott rá Csernis.

Hangsúlyozta, a Krímen meg kell őrizni az emberek számára a lehetőséget, hogy integrálódni tudjanak az ukrán közegbe.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a Krímen sokan kénytelenek voltak átvenni az orosz személyigazolványt a túlélés érdekében. Itt egyesek arra szólítanak fel, hogy nyilvánítsuk őket árulóknak. Egyáltalán nem értek egyet ezzel az állásponttal. Hogy túléljen, hogy megkapja a nyugdíját, amelyet mi nem tudunk folyósítani, mert azon a területen nincsenek ukrán kormányzati szervek, az ember orosz személyigazolványért folyamodik” – magyarázta a miniszter.

„Természetesen abból kell kiindulni, hogy vannak olyan tényállások, amelyekkel nem értünk egyet, s amelyek ellen küzdeni fogunk. De nem lehet veszélynek kitenni azoknak az embereknek az életét, akik Ukrajnával szeretnének maradni. Csináljuk úgy, hogy mind a 300 ezer krími tatár kivándoroljon? De hiszen éppen erre törekszik a megszálló” – mutatott rá.

Csernis hangsúlyozta: a túléléshez a krímieknek orosz iskolába kell járatniuk a gyerekeket, igénybe kell venniük az oroszországi kórházakat stb.

Szavai szerint „becsületes választ kell adni arra a kérdésre, miként lehet kezelni ezeket a helyzeteket, még ha csak bürokratikus problémáról van is szó”.

„Sok politikus igyekszik elkerülni ezt a kérdést. Ehhez bátorságra, intelligenciára van szükség… És sakkozni kell, nem pedig csúzliból lövöldözni, vagy igyekezni egy csapajevi rohammal megoldani összetett dolgokat” – jegyezte meg a tárcavezető.

(unian.ua/Kárpátalja)