Borzasztó körülmények között élnek a turjaremetei neuropszichiátriai intézet gondozottjai

2016. július 5., 12:46

Rettenetes körülmények uralkodnak a turjaremetei neuropszichiátriai intézetben. Ezenkívül az a gyanú is felmerült, miszerint az intézmény előző igazgatója elvette a gondozottak nyugdíját, és saját részre fordította azt.

A napokban az ukrán emberjogi ombudsman képviselői látogatást tettek az említett intézményben, ahol több mint 320 mentális zavarokkal küzdő személyt kezelnek.

A szakértők megállapították, hogy a betegeket nem megfelelő higiéniai körülmények veszik körül: csak kéthetente egyszer kapnak lehetőséget tisztálkodásra, az épületben egyetlen illemhely működik, amely szintén nem felel meg a higiéniai előírásoknak, ezenkívül egy helyen tartják a gondozottak koszos és tiszta ruháit.

Az intézet áprilisban új vezetőt kapott, de ő nem kapta meg az engedélyt azon dokumentumok ellenőrzésére, amelyekben fel kell legyen tüntetve a betegek nyugdíjának felhasználása. Az előző igazgató megtagadta ezen okmányok átadását.

A zárójelentés értelmében az intézményben felfedezett problémákról értesíteni fogják Ukrajna Főügyészségét, a Szociálpolitikai Minisztériumot és a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztrációt.

(mukachevo.net/VV)