Turcsinov a hadiállapot bevezetésének lehetőségéről

2016. augusztus 6., 12:06

A hadiállapot bevezetésére abban az esetben kerülhet sor, ha veszély fenyegeti az ország egészének szuverenitását és biztonságát. Az UNIAN hírügynökség szerint ezt Olekszandr Turcsinov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára közölte pénteki kijevi sajtótájékoztatóján.

„Az a helyzet, hogy a hadiállapot nem vezethető be a politikusok kívánságára, mint holmi politikai képlete az ország létezésének. A hadiállapot kizárólag az állam biztonságát fenyegető veszélyek alapján, a szuverenitásunkat, az ország egészének biztonságát érő, elsősorban katonai jellegű fenyegetésekből kiindulva vezethető be” – hangsúlyozta Turcsinov.

Az RNBO titkára szerint két forgatókönyve létezik Oroszország jövőbeni Ukrajna elleni lépéseinek. Az első forgatókönyv az orosz hadseregnek az ország belsejébe történő előrenyomulásának lehetőségével számol, a másik a „hibrid” háború folytatódásával.

Turcsinov szerint ugyanakkor nem kell félni a hadállapot bevezetésének lehetőségétől.

„Ettől nem kell tartani, nem kell pánikba esni, de különösen az első forgatókönyv megvalósulása esetén, vagy a helyzet komolyra fordulásakor a keleti fronton, adekvát módon kell reagálnunk. Még egyszer hangsúlyoznám, ezt (a hadiállapotot – a szerk.) nem akkor vezetik be, amikor valaki úgy kívánja, esetleg valamilyen évforduló alkalmából, hanem kizárólag országunk biztonsága érdekében” – jelezte Turcsinov.

(unian.ua/Kárpátalja)