A szaktárca szerint valamennyi csecsemőkorban szükséges oltóanyag rendelkezésre áll

2016. augusztus 12., 17:01

A régiókban hozzáférhetők a csecsemőkori (egyéves korig) oltások elvégzéséhez szükséges vakcinák – jelentette ki Szerhij Platov, az Egészségügyi Minisztérium közegészségügyi főosztályának osztályvezetője, akit az Ukrajinszka Pravda idéz a tárca hivatalos weboldalán megjelent közlemény nyomán.

A minisztériumban hozzáteszik, hogy a közeljövőben tervezik a gyermekbénulás (poliomielitisz) elleni orális, bivalens vakcina leszállítását Ukrajnába 2,755 millió dózis mennyiségben, valamint 1,77 millió dózisét a pertusszisz, diftéria és tetanusz elleni védőoltásból. Ezen kívül jelenleg is vizsgálják annak lehetőségét, hogy 2,5 millió adag tbc elleni oltóanyagot hozzanak be az országba.

A közlemény szerint a 2016. augusztus 8-i állapot szerint Ukrajna valamennyi régiójába eljuttatták az alábbi vakcinákat, amelyeket a gyermekek oltására használnak fel a megelőző védőoltások naptárának megfelelően:

– Hepatitis B elleni védőoltás: 350 ezer dózis (a tervezett 20 százaléka);

– pertusszisz (aceluláris), diftéria, tetanusz, poliomielitisz (inaktivált), Haemophilus influenzae B elleni kombinált védőoltás („Pentaxim”): 414,7 ezer dózis (a tervezett 48 százaléka);

– védőoltás a kanyaró, mumpsz, rubeola megelőzésére – 277 ezer adag (a tervezett 22 százaléka);

– Haemophilus influenzae B (monovalens) – 174,4 ezer dózis (33,5 százaléka a tervezettnek, de a második részlet leszállításának figyelembe vételével – 100 százalék);

– veszettség elleni oltás: 91,39 ezer adag (a tervezett 100 százaléka).

(pravda.com.ua/Kárpátalja)