Magyarországi támogatással készült egyetemi sportpályát adtak át Ungváron

2016. augusztus 13., 12:32

A magyar kormány húszmillió forintnyi támogatásából készült korszerű sportpályát adtak át ünnepélyesen az Ungvári Nemzeti Egyetem (UNE) diákjainak pénteken Ungváron.

A futball-, röplabda- és kosárlabdapályákból, valamint tornaszerekből álló szabadtéri sportkomplexum átadási ünnepségén elmondott avatóbeszédében Volodimir Szmolanka, az UNE rektora köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért a sokrétű támogatásért, amelyet az ungvári egyetem fejlesztéséhez nyújt. Emlékeztetett arra, hogy fél éven belül ez a második projekt a felsőoktatási intézményben, amely magyarországi támogatásból valósul meg. Úgy vélte, a kollégium mellett épült sportpálya hozzájárul majd ahhoz, hogy a diákok – nemzetiségtől függetlenül – egészségesen tölthessék szabadidejüket.

Köszöntőbeszédében Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért felelős kormánybiztos jelképesnek mondta, hogy az egyetemi sportpályát napokkal Magyarország és Ukrajna nemzeti ünnepei előtt adják át. Fontosnak nevezte, hogy a húszmillió forintnyi összegből megépült sportlétesítmény az ungvári egyetem valamennyi hallgatójának egészséges kikapcsolódását szolgálja majd. Magyarország ezzel a gesztussal is bizonyítja, hogy a kárpátaljai magyarok mellett erejéhez mérten segíti a térségben élő ukránokat, ruszinokat, zsidókat, romákat és más nemzetiségű lakosokat is – tette hozzá. Mint jelezte, a következő napokban – a magyar kar diákjainak fél éve átadott felújított kollégiumi szint után – immáron az ukrán nemzetiségű diákok vehetnek birtokba egy ugyancsak magyar kormánytámogatással korszerűsített kollégiumi épületrészt. A kormánybiztos kifejtette, a magyar–ukrán kapcsolatokat erősíti, hogy a gazdaságilag is erősödő Magyarország erejéhez mérten támogatja a jelenleg bajban lévő szomszédját.

Beszédében Hennagyij Moszkal, Kárpátalja megye kormányzója köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak a Kárpátaljának nyújtott széles körű támogatásért. Egyúttal bocsánatot kért a magyaroktól az ungvári Petőfi-szobor legutóbbi megrongálásáért. „Sajnos, akadnak őrültek, akik a két nép nemzeti ünnepének előestéjén rendszeresen meggyalázzák a magyar emlékművet, most megint a szoboralak kardját törték le” – fogalmazott. Kijelentette, levélben fordult az Ukrán Nemzeti Rendőrség vezetéséhez, amelyben elégedetlenségének adott hangot a szoborrongálás ügyében folytatott nyomozás eddigi eredménytelensége miatt.

(MTI/Kárpátalja)