Ukrajnában működésbe lépett az e-vagyonbevallási rendszer

2016. augusztus 15., 08:26

Augusztus 15-én 00 órától hivatalosan működésbe lépett az elektronikus vagyonbevallási rendszer – jelentette az Ukrajinszka Pravda Natalija Korcsakra, a Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) vezetőjére hivatkozva.

„Nos, kedves barátaim, mint látják, politika és hisztéria nélkül, pontosan 00 órakor időben beindítottuk az elektronikus bevallást, a rendszer működik, kifejlesztőinek most a hiányosságok kiküszöbölésére és a tanúsítványok megszerzésére kell összpontosítaniuk” – írta a hivatalnok Facebook-oldalán.

Ugyanakkor Olekszandr Kalitenko, a Transparency International Ukrajina vezető elemzője a Hromadszke TV műsorában jelezte, a bevallási rendszer elindítása az Állami Különleges Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat hitelesítése nélkül gyakorlatilag annyit tesz, hogy megadták az engedélyt a tényleges vagyonok eltitkolására.

„Amenyiben Korcsak elindítja a rendszert megfelelőségi tanúsítvány nélkül, az azt fogja jelenteni, hogy senki sem lesz felelősségre vonva, és senki nem megy két évre börtönbe, ha benyújtja a bevallását ebben a rendszerben” – közölte.

Szavai szerint kizárólag a hitelesítést követően lenne szabad elindítani a rendszert, mivel a törvény csak egy alkalommal kötelezi a bevallás benyújtására az állami tisztviselőket.

„Elsőkként azok táplálják be az információt, akik szeretnék eltitkolni a vagyonukat, és amikor már meglesz a hitelességi tanúsítvány, tulajdonképpen nem követelhetjük tőlük az ismételt bevallást, mivel ők már eleget tettek a törvényi követelménynek: egy alkalommal bevallást nyújtottak be ebbe a rendszerbe” – mutatott rá a jogvédő.

Kalitenko felidézte, Petro Porosenko elnök ezt megelőzően kétszer is biztosított arról, hogy a rendszer teljes egészében működni kezd augusztus 15-én.

Korábban a Jevropejszka Pravda emlékeztetett, hogy a NAZK teljes értékű működésének késése – beleértve az elektronikus bevallás rendszerét is – az egyik fő akadálya a vízummentesség megadásának.

A portál szerint a bevallási rendszer az egyik feltétele annak is, hogy folyósítsák Ukrajnának az IMF-hitel következő részletét.

(pravda.com.ua/eurointegration.com.ua/Kárpátalja)