Az EU az e-bevallási rendszer teljes értékű elindítását sürgeti

2016. augusztus 18., 19:56

Értelmetlen az elektronikus vagyonbevallási rendszer elindítása hitelesítés nélkül – fogalmaz az Európai Unió (EU) ukrajnai képviseletének, valamint az EU-tagországok kijevi nagykövetségeinek a Facebook közösségi oldalon megjelent közös nyilatkozata, amelyet az UNIAN ismertet.

„Az elektronikus vagyonbevallási rendszer, amelyet a Nemzeti Korrupció-megelőzési Ügynökség (NAZK) augusztus 15-én indított el, nem lett megfelelőképpen hitelesítve; ily módon nem felel meg a kulcsfontosságú jogi következmények biztosítására, amelyeket a hamis nyilatkozatoknak kell maguk után vonniuk. Éppen ezért az elektronikus bevallási rendszer teszt üzemmódban való elindításának édeskevés az értelme, és tulajdonképpen a kívánttal ellentétes hatást válthat ki” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

A diplomaták egyben rámutatnak, ellenkezik az UNDP (az ENSZ fejlesztési programja – a szerk.) és más megbízható szakértők publikus kijelentéseivel „az az állítás, miszerint a műszaki tanúsítvány időben történő kiadását műszaki problémák hátráltatták volna”.

„Ők egyértelműen aláhúzzák, a rendszer teljességgel megfelel az európai szabványoknak és már most felhasználható a nyilatkozatok begyűjtésére és közreadására teljesen törvényes módon. Ez az a feladat, amelyet most végre kell hajtania a NAZK-nak” – áll a nyilatkozatban.

Ezzel összefüggésben a dokumentum kitér arra is, „rendkívül fontos, hogy az ukrán kormányzat minden szinten haladéktalanul rendezze a fennmaradó műszaki és adminisztratív kérdéseket az Ukrajna és az EU közötti kötelezettségvállalásnak megfelelően”.

„Ha képtelennek bizonyulnak gyorsan megoldani ezt a problémát, az alááshatja az ukrajnai korrupció elleni harc fontos erőfeszítéseit, amelyek rendívül jelentősek az Európai Unió által támogatott reformfolyamat sikere szempontjából” – hangsúlyozza a nyilatkozat.

Az UNIAN emlékeztet, hogy Natalija Korcsak, a NAZK vezetője bejelentette, augusztus 15-én 00 órától hivatalosan működésbe lépett az elektronikus vagyonbevallási rendszer. Ugyanakkor a rendszer a törvény által előírt műszaki hitelesítés nélkül kezdte meg működését.

Olekszandr Kalitenko, a Transparency International Ukrajina vezető elemzője a Hromadszke TV műsorában jelezte, a bevallási rendszer elindítása az Állami Különleges Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat hitelesítése nélkül gyakorlatilag annyit tesz, hogy megadták az engedélyt a tényleges vagyonok eltitkolására.

(unian.ua/Kárpátalja)