Porosenko Putyin döntésére vár az ukrán tűzszüneti javaslatot illetően

2016. augusztus 31., 19:46

Petro Porosenko ukrán elnök Vlagyimir Putyinnak, az Oroszországi Föderáció elnökének a döntésére vár annak az ukrán kezdeményezésnek a kapcsán, mely javasolja, hogy szeptember 1-jétől lépjen életbe tűzszünet a Donyec-medencében – közölte a Twitteren Szvjatoszlav Ceholko, az ukrán államfő szóvivője.

„Francia és német partnereink támogatták Ukrajna kezdeményezését a tűzszünet bevezetéséről szeptember 1-jével. Putyin döntésére várunk” – írta Ceholko.

A hírről beszámoló UNIAN hírügynökség emlékeztet, hogy Leonyid Kravcsuk, Ukrajna első elnöke javasolta, Kijev kezdjen kétoldalú tárgyalásokat az Oroszországi Föderációval a Donyec-medencei rendezésről. Az exelnök véleménye szerint ugyanis a minszki megállapodások nem tudják megoldani Ukrajna területi egységének kérdését.

Ugyanakkor Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője kijelentette, hogy a Kremlben kételkednek az Ukrajna és Oroszország közötti közvetlen tárgyalások szükségességében a Donyec-medencei helyzetről. Véleménye szerint a minszki megállapodások szövegében „aligha találnak olyan pontot, amely kötelezettségvállalást tartalmazna Moszkva részéről egyik vagy másik rendelkezés végrehajtására”. Peszkov meggyőződése szerint Moszkva Németországgal és Franciaországgal egyetemben „garantálója” ezeknek a megállapodásoknak.

Az UNIAN felidézi, hogy az ukrán fél a tűzszünetnek a szakadárok általi megsértése miatt rendkívüli videokonferenciát kezdeményezett a Donyec-medencei helyzet rendezésére létrehozott háromoldalú kontaktcsoportban. A konferenciára a tervek szerint szeptember 1-jén 12 órai kezdettel kerül sor.

Az ukrán fél a kontaktcsoportban, amelyben jelen vannak a Donyeck és Luhanszk megyei szakadár területeknek a képviselői is, még augusztus 26-án felvetette, hogy a tanévkezdés miatt is szükség volna a teljes és határidő nélküli tűzszünet bevezetésére a Donyec-medencében szeptember 1-jétől.

(unian.ua/Kárpátalja)